2020-06-17 911 浏览
同九龙城街坊讲开有乜好食,其实总离不开鱼蛋粉面、泰国菜,潮州菜同火锅。反而要吃中餐馆有少少闷,你想吃中菜小炒的话,绝对冇深水埗、长沙湾或者油尖旺咁多选择而又多姿多彩。上星期同老婆两个人嚟到九龙城揼骨,突然间想吃中式小菜,想了又想有乜嘢好选择。在黄店嘅app里边揾到呢一间聚味轩,人就在附近,便去看看,去到刚巧有张枱,天时地利人和配合,冇理由唔食。去到餐厅入边,几张枱都系打边炉,反而得一两台食小菜,我开头都有少少怀疑自己拣错选择,不过两个人打边炉又好似唔系好啱,结果还是吃小炒吧。餐厅另一个打卡位就系呢张海报吧。讲番野食,选择唔算系好多,不过胜在样样选择都好吸引。价钱方面,都几抵食,今晚我哋两个人都系食咗$400左右。先吃人人叫的冰镇生炒骨,睇相你可能会想起高高,高高应该系做冰镇最有名嘅其中一间小炒店,但上次在高高吃饭的感觉又冇乜特别,但呢度嘅冰镇生炒骨却令我眼前一亮。个个IG打卡都系主要食呢个菜式,味道都的确唔错。外层做到冰冻无比,外层的冰冷感觉做得好好味,更有点脆口,然后肉质的暖和香,吃得出那层次。当然要吃点菜,厨师推介加了点重口味,芥菜恋猪润,叫得推介,当然有信心。虽然芥菜未算系最靓嘅

餐厅另一个打卡位就系呢张海报吧。

个个IG打卡都系主要食呢个菜式,味道都的确唔错。

虽然芥菜未算系最靓嘅时候,但系新鲜得惊人。
猪润唔系汉记大大件个种路线,反而size系维记个种size,睇你钟意边只,不过毋庸置疑煮得非常好食。
看到博客K小姐的IG,大赞这里的黄金四季豆,食完后,深感认同。
脆到好似食薯片一样嘅黄金外层,最重要系冇乜油,你食完之后成只碟都揾唔到一滴油,感觉香口而你唔会觉得唔健康。
真功夫炒饭,大份到基本上可以够四个人食,我哋两个人基本上食唔哂,仲要拎走。

炒饭相对简单,但个人认为较为湿身,不过不失。
食紧饭嘅时间,隔离枱全部打边炉同食水煮鱼,香气非常迷人,下次,一于约班同色系嘅朋友打下边炉。
这样的黄色小炒,其实系呢个时势应该很受欢迎的,不是吗?
聚味轩
九龙城狮子石道40号福联楼地舖