2018-07-03
公司长官退休,大家当然出心同佢食饭,晚上订咗呢度,地点唔难揾,地方唔大,店内有厅房,我哋订咗间大房,放到3围枱,中菜酒楼格局,啲酒红色格套几娘!因为唔系我订位,我亦唔知菜单!睇番店家嘅Openrice,我哋食嘅应该系「招牌套餐」生拆蟹肉扒金山勾翅:翅一梳梳细细的都爽口,汤底浓香几滑!蟹肉正常(不过最好唔好食翅,店家都可以用炖汤代替)金银蒜粉丝蒜扇贝:扇贝肉正常,蒜味几香唔辣,粉丝颇油腻,因为扇贝嘅汁不多,甜豉油唔够(或挂唔到在壳内!ok天下第一鸡:脆皮鸡面有芝麻,皮几脆,肉正常,点甜酱油几好!花雕蛋白蒸蟹:卖相豪华,蛋白索晒酒味,味道略苦,蟹身入味,可能有蟹壳保护,所以无苦味,好味!原只鲍鱼扣山珍海味:鲍鱼入味,花胶片滑溜,冬菇入味,不过配最唔喜欢嘅小棠菜,招牌三式虾:热气之选,黄金虾、椒盐虾、炸虾丸,食咗黄金虾,薄薄咸蛋黄酱包裹虾身,虾肉唔老咸香好味,虾丸外脆又弹牙,入面有流心芝士馅!好味!清蒸游水海斑:唔大条,蒸得离骨唔老,加上葱丝甜豉油,好味瑶柱扒时蔬:菜心粗身唔老爽脆,瑶柱献汁薄薄的,唔会太咸!几清爽飘香炒饭:炒饭色水靓,饭粒炒得粒粒分明,材料多,好多叉烧粒,葱粒同蛋,蛋包裹饭
翅
蒸扇贝
招牌鸡
天下第一鸡:脆皮鸡面有芝麻,皮几脆,肉正常,点甜酱油几好!
花雕蟹
炸虾丸
蒸海斑
清蒸游水海斑:唔大条,蒸得离骨唔老,加上葱丝甜豉油,好味
瑶柱扒时蔬
炒饭
飘香炒饭:炒饭色水靓,饭粒炒得粒粒分明,材料多,好多叉烧粒,葱粒同蛋,蛋包裹饭粒,饭粒唔干,咸香好味!
芒果布甸
芒果布甸:做成鲤鱼型态,布甸嫩滑,加咗大量花奶(因为我唔食花奶,如果另上会更好)布甸唔太甜,芒果味几浓,有芒果肉,几好!
食物好味,店员出入帮手清碟上菜,好勤快,又帮我哋排位影大合照!好帮手!
适合大围人饭聚