2019-10-14
今天特意相约好姊妹食晚餐。想拣一间环境又靓,又特别嘅餐厅,真系头都痛,但即刻念起系尖沙咀有呢一间,以梵高为主题概念店餐厅。餐厅地段位于繁荣旺区尖沙咀。仲系1881里边,环境真系靓到一绝,系1881上去2楼, 就会见到呢间餐厅《Van Gogh SENSES》。餐厅位于店舖较入地方,入到餐厅侍应会安排你座位,环境幽雅富有艺术气息,入到去心旷神怡,墙上亦挂满梵高嘅艺术画作,侍应有礼地接待,坐低之后,侍应会介绍今日晚餐精选,《Van Gogh SENSES》晚餐有5个部分,分别系前菜,汤,主菜,甜品, 饮品。我哋分别叫左2个餐,前菜系吞拿鱼薄片配香草沙律,呢个沙律你会食到唔同嘅味道,喺第啲餐厅好少食到!好特别,有惊喜!另外到餐汤,法式牛肉清汤配黑松露芹菜。听个名都够特别,食落好清甜!不错不错,到主菜我哋分别叫咗,香煎盲曹鱼楼配时令蔬菜配香茅汁!另一个系烤原只鹌鹑配迷迭香马铃薯,里边仲有火箭菜百里香汁。。鹌鹑烤得外皮脆脆, 肉质劲鲜嫩!讲返盲曹鱼柳。外皮又系煎得非常脆口,配埋时令蔬菜,系炸咗嘅小棠菜。又系好有惊喜!到梵高精选甜品,期待已久嘅一刻。一上枱, 我同朋友一齐哗一声,真系好靓好精致,甜
到梵高精选甜品,期待已久嘅一刻。一上枱, 我同朋友一齐哗一声,真系好靓好精致,甜品系慕丝冻饼。。又系好有惊喜!呢间餐厅带俾我哋唔同嘅惊喜!最后就系饮品,其实都冇谂过啲乜。我叫咗个cappuccino,点知一上枱,又比杯饮品嘅拉花吸引住,系梵高头像啊!好利害啊!
而朋友饮咗一杯梵高signature饮品!
名为仲夏向日葵!好香既花茶,仲配埋个真正蜜糖俾你!一绝!
最后,真系要赞下餐厅侍应生,招呼周到,而且面带笑容,客人会食完一道菜,侍应都会主动帮你换上干净碟具。
呢一啲小细节,好多餐厅都忽略咗!呢间真系要赞一赞!环境又舒服,味道食物又吸引,心情真系好开心。值得推介大家带朋友嚟食!!