2018-04-16 724 浏览
旧年年尾晌中环同朋友试过一家主打亚洲融合菜嘅 「丰乐里」,感觉有啲西化嘅中菜,今日又喺约咗旧同学食晏,拣嚟嘅「Fang Fang」,同样揉合西方及亚洲元素嘅新派中菜,加上环境静局,非常啱静静哋同老友食餐午饭。餐厅位处LKF Tower8楼全层,一出电梯就喺餐厅接待处,走进去,先喺型格酒吧区。晌兰桂芳呢头,乜菜系嘅食肆都会加设酒吧区喺常识,因为,卖酒一来颇赚钱,二来不愁无客源,老外、游客都喜欢呢度嘅饮酒气氛。再走入啲,用餐区嘅环境尽现眼底,地方颇大,虽然卖中菜,但装修摩登,浅灰云石地板及餐枱,衬以深灰墙身及餐椅,有中有西嘅挂画,一啲都无违和感。枱与枱之间嘅间距阔落,唔会觉得挤迫,而且,是日晏昼客人唔算好多,侍应都刻意安排客人坐晌唔同角落,等大家有个更幽静嘅环境用餐。而且,整后用餐时间,侍应都殷勤有礼。从枱上餐具嘅摆设,设定中西化,一套刀叉以方便外藉客人,餐碟外观亦好靓,唯一挑剔喺筷子喺日式类嘅即弃型,无咗环境啰。午市除有散点,亦有数款套餐供选择,平平哋嘅有特快午餐($148位),享受多啲中价位嘅午市套餐($198位)及用料更精嘅行政套餐($488位)。计过度过,当然以5道菜嘅午市套餐最为
计过度过,当然以5道菜嘅午市套餐最为划算吸引
, 包点心、前菜或汤品、主菜、炒饭或白饭、甜品,并奉送咖啡或茶。
虾饺皇配海苔素粉粿

点心喺两款指定款式,一个小蒸笼装起晒,质素之高一食就知。
虾饺皇配海苔素粉粿
件虾饺皇大粒有料,饺内填满味鲜弹牙嘅虾肉,亳无杂沟其他肉,而饺皮软柔薄烟韧却唔黏牙,就连折纹都一丝不苟无迤折。
虾饺皇
至于海苔素粉粿同样出色,外皮加入海苔,再放满菌粒、木耳丝、笋粒、红萝卜……等等,味道却出奇地一啲都唔寡。
海苔素粉粿
辣椒油、豆办酱
未上菜时已送嚟两小碟酱料,小弟本身唔嗜辣,辣椒油就免喇,友人话啲豆办酱好食,所以,佐以虾饺,又确喺唔同晒。
辣椒油、豆办酱
前菜或汤品共有5款选择,3个喺沙律,2个喺汤,我等城市人少汤水,自自然然倾向拣碗靓汤饮吓。
竹笙瑶柱炖螺头

咩叫做浓而不浊,碗炖螺头就可以讲喺完美演绎,汤色清澈见底,入口却喺醇香够晒火喉,丁点油腻都无;再者,配以笙瑶、螺头,都喺啲健康、多功效嘅保健食品,确喺一碗真材实料嘅靓炖汤。
黑毛猪火腿蟹肉玉米羹

碗粟米羹亦都推得有水准,质感滑溜,唔会过杰,又唔会过稀,口感啱啱好;羹内混有好多清甜嘅粟米粒,又嗒得到一瓣瓣蟹肉,而羹面嘅黑毛猪火腿碎碎,点缀大过对味道提升嘅作用。
黑毛猪火腿蟹肉玉米羹
主菜方面,共有12道小菜可拣,选择非常多,有肉、有鱼、有素。单睇菜名,唔喺搞太花巧嘅款式,反而喺较扎实嘅做法,但用料喺较为精,例如鲈鱼、安格斯牛肉。
酸子秋葵咖喱鲈鱼

点菜时店员已温馨提示我会辣辣哋,但食落个酱汁辣度都喺点到即止,唔呛喉,带微酸,惹味得嚟几醒胃;啲鲈鱼肉质嫩滑细致,有鱼味,除秋葵,件更有车厘茄及鲜菠萝粒,添几分清爽感。
安格斯牛肉炒西兰花

家常菜菜芯炒牛肉就食得多,安格斯牛扒亦算喺食过唔少,揾嚟炒西兰花,唔会有太大惊喜,但食落就知咩叫做靓料。道菜其实几有家庭味道,但啲牛肉坚好软腍,唔喺梳打粉腌过𠮶啲腍,有肉香且富肉汁,而西兰花处理得仲有点爽口。
安格斯牛肉炒西兰花
松子葱花蛋炒饭

饭品一喺白饭,一喺炒饭,但相信极少人会拣前者。个蛋炒饭炒得够干身,饭粒分明,再加入松子仁及葱花,个人觉得如混和一齐嚟炒就更好。
松子葱花蛋炒饭
去到近尾声又喺甜品嘅时间,估唔到有成4款选择,款款都精,样样都想试
椰子奶涷

被本地酒楼啲甜点架下框架,加上喺套餐,以为简简单单得件奶冻,估唔到伴以杂莓,淋上新鲜酸活嘅热情果浆,放上沉实嘅小砵上,未食先有个好印象。入口,啲奶冻有阵阵椰子香,又有浓郁奶味,质感柔滑而挺身,个人认为喺高水准嘅出品
奶皇小甘笋配擂沙汤圆

小甘笋绝对喺做得唯肖唯妙,卖相够晒可爱,食落有啲似喺加入奶皇馅嘅甜咸水角咁,外皮带点脆,奶皇香软;而擂沙汤圆跟番传统,无咩花巧,但外皮搓得软糯,芝麻馅好香。
奶皇小甘笋配擂沙汤圆
即磨咖啡、乌龙茶

虽然喺食唐餐,但包一杯餐饮,小弟就拣即磨咖啡,睇见挂杯嘅咖啡纹路,就知啲豆唔喺普通平嘢,饮落醇香。而友人就拣壶乌龙嚟消消滞,最欣赏喺套茶具,非常精致
即磨咖啡、乌龙茶
粮头嘅日子,想食番餐好嘅午饭,「Fang Fang」喺个唔错嘅选择,唔单用餐环境写意,且服务到位,上菜嘅时间、收碟、添水,都喺有次有序,不缓不急。再者,用料不赖,师傅手势扎实,大家都喺挨生挨死嘅打工仔,食餐好嘅慰劳自己都应该啦