2017-06-15
刚好朋友小型婚宴设于大班楼,我就这样献出第一次去大班楼 当晚菜式如下:鸡油花雕蒸大花蟹(约14两):就当晚菜式, 个人认为鸡油花雕蒸大花蟹配陈村粉系 "必食" !! 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻平日住市区嘅我,去街市都未必买到如此大花蟹(约14两)!因为一般批发商会将靓海鲜交给餐厅/酒楼,所以看到此道菜,我是十分惊喜! 烟熏青边鲍:如不是婚宴需以鲍鱼/鱼翅等菜色作宴客较为得体,个人不建议用青边鲍作烟熏烹调。味道会减弱青边鲍本身嘅鲜甜,令材料失真,确实可惜!香煎百花鸡件配鱼露:食到咁上下饱,幸好来一些精致嘅食品,而且跟了一些酸姜来过度刚刚咁多款菜式,带来之饱肚感。而且细细件,打破平时食炸子鸡嘅一贯习惯长方形嘅鸡肉,配以虾肉酿制。表皮则保留鸡嘅脆皮,不用拆肉之下,真的相当方便女士食用!今次讲住咁多先! 因为其他菜式我没有刻意影相,等我再次去光顾大班楼嘅时候,会再为大家再写食评。
当晚菜式如下:
鸡油花雕蒸大花蟹(约14两):