2019-04-02
地点方便亦旺中带静,餐厅环境以简约嘅日式居酒屋设计,座位不多,座位之间算宽阔,等候期间隐约传出阵阵香喷喷嘅烧烤味道,令人食指大动。前菜沙律非常新鲜,配上芝麻酱好开胃,海蜇爽口。~博多明太子玉子烧 ~鸡蛋控嘅朋友必然会点选 「玉子烧」平实蛋液配上百搭明太子,不会过咸反而鲜味,非当适合佐酒。~烧舞茸茶壶海鲜汤~以一个小茶壶盛载汤品,感觉保温又暖胃,配料舞茸、大虾、蚬、鱼片同元贝,令人惊喜嘅系一个小小嘅壸可以装到咁多海鲜!首先我地试无加入青柠-原材料嘅味道已经出众,之后再试加青柠-鲜味即时有提升,而且舞茸味道清幽令汤清而不俗 。~顶级安格斯牛吉列~外层系吉列皮,内层包住大约4-5成熟嘅安格斯牛,油脂分布平均及带少许嘅筋令到感觉更有咬口,放上热石炉板每边烧10-15秒,生熟度可以自己控制,牛嘅肉质柔软不会韧,跟随吉列牛嘅酱汁有三款,胡椒、芥末和岩盐,个人比较喜欢岩盐因可带出牛嘅鲜味,呢款牛之前已经听闻好味,果然闻名不如见面。~鳗鱼三品茶渍饭~最开心系一个饭有三款食法,首先单食,酱油及饭口感亦刚好,配上佐料、葱花、山葵、渍物当二食,最后加上清高汤当茶渍饭为第三食。鳗鱼份量多,入口肥美甘香,鳗鱼嘅
前菜沙律非常新鲜,配上芝麻酱好开胃,海蜇爽口。
前菜沙律
~博多明太子玉子烧 ~
鸡蛋控嘅朋友必然会点选 「玉子烧」
平实蛋液配上百搭明太子,
不会过咸反而鲜味,非当适合佐酒。
博多明太子玉子烧
~烧舞茸茶壶海鲜汤~
以一个小茶壶盛载汤品,感觉保温又暖胃,
而且舞茸味道清幽令汤清而不俗 。
烧舞茸茶壶海鲜汤
烧舞茸茶壶海鲜汤
~顶级安格斯牛吉列~
顶级安格斯牛吉列
顶级安格斯牛吉列
~鳗鱼三品茶渍饭~
最开心系一个饭有三款食法,
首先单食,酱油及饭口感亦刚好,
配上佐料、葱花、山葵、渍物当二食,
最后加上清高汤当茶渍饭为第三食。
鳗鱼份量多,入口肥美甘香,鳗鱼嘅酱料无盖住原味亦无腥味,可以大口大口咁食,
加入原高汤后嘅茶渍饭比想像中好食,因之前试过其他舖头都大多偏咸,呢到嘅味道刚刚好。
鳗鱼三品茶渍饭
服务方面服务员会讲解食法,就算听唔清楚再问都无问题,上菜速度亦快,整体不俗。