2019-07-26
昨天,约了朋友在尖沙咀觅食,尖沙咀向来多楼上铺,价钱平啲又会好味啲,可以同朋友坐耐啲,谈天说地,相聚一刻。今日系九龙公园附近揾食,系openrice揾到依间吉烈牛专门店,琥酌,个名几日式,又可以食至爱既牛肉,所以慕名试下。入到去既布置日式,几暗,有气氛,七点钟入席,都几多人gathering,睇黎系一个适合聚会地方,唔赶人走。睇下佢餐牌,有吉列牛既set,火㶽,同酒,餐厅都放左好多日本出名既酒,有雾岛、响等等,几正!岩酒鬼!!我地最后叫左吉列牛,炸物set。前菜:味噌关东煮+牛肉,好重味噌味,配上萝卜同好淋既牛肉,系好既配搭。吉列牛: staff set左个小烧炉比我地烧,另设一啲本身炸左个边既和牛,中间系生既,等我地自己烧。另外,有啲蔬菜可以烧。 我地每面烧佢大约40秒左右(店员suggest的),牛肉好浓牛味,好食又新鲜。炸物set: 有蚝,薯饼同虾,配上烧汁,炸衣唔会太厚,咬落去都几juicy,应该系用低温炸完,再高温翻炸,先做得出外脆内软。食完之后我地就饮茶,佢既茶系浓既绿茶,食饱后消滞,可以坐好耐谈天说地!总结,依间日本餐厅系聚会好地方,食物质数不错,由其系吉列牛,可以翻桌!