餐厅: 金華冰廳
资讯:

2018-01-15 439 浏览
今日系本地渔农美食嘉年华最后一日,因为地点喺旺角花墟,所以同爸爸先食个tea。途经金华见门口大排长龙买蛋挞,谂起之前电视亦做过专访,minipapa决定带爸爸入去试下。由于出到旺角个肚一早已经打晒鼓,所以目标都系以饱肚为主嘅主食类。扬州炒饭最可以表现出一间食肆嘅基本功。我谂唔够5分钟,碟饭已经送到。快到我都未反应过来。由于今日系星期日,而且间铺几乎爆满,所以效率真系非常高!同我平时食开嘅扬州炒饭真系有少少唔同。我唔知系今日炒饭唔小心落多咗水,定本身金华嘅炒饭就系咁,一向食嘅扬州炒饭都系比较干身粒粒分明,甚至有啲啲硬,食完有时会觉得油腻同喉咙干涸。但哩个炒饭由于水份多咗,米饭相对比较「冧」身,有少少juicy嘅感觉。由于minipapa本身个胃唔太好,平时食饭都偏向「冧」嘅米饭,所以佢嘅扬州炒饭反而啱晒我嘅胃口。而且佢嘅滑蛋亦好多,唔似其他地方好似落个蛋花咁,可能因此增加咗米饭嘅水份,令炒饭无咁干而且「冧」身啲。而且味道适中,唔会特别咸。炒饭嘅虾想特别点赞一下。相比平时食开嘅扬州炒饭啲虾,佢身型细咗一半,但绝对唔逊色。我一向唔食扬州炒饭啲虾,因为半透明食落无咩味又唔知生定熟咁,难以形容。

扬州炒饭

我谂唔够5分钟,碟饭已经送到

炒饭嘅虾想特别点赞一下。相比平时食开嘅扬州炒饭啲虾,佢身型细咗一半,但绝对唔逊色。我一向唔食扬州炒饭啲虾,因为半透明食落无咩味又唔知生定熟咁,难以形容。但金华扬州炒饭嘅虾,望落虽然唔系白灼熟虾颜色,但都系能够接受嘅颜色。入口更系入味之余,完全无一般扬州炒饭啲虾嘅雪藏味!好开心有哩个小惊喜。

但由于炒饭嘅份量比较多,加上水份比其他地方嘅炒饭稍为多,所以食咗三分二已经觉得好饱。整体来说,今次金华冰室嘅下午茶几满意,难怪咁多人帮衬,仲上埋电视。而价钱又合理。值得再返去试其他嘢食。
2018-01-14
扬州炒饭