2025-01-25
今日去咗粉岭联和墟度食好嘢,平时好少去到联和墟,原来𠮶度有个联和墟市场系一个文物,里面改装唔同嘅餐厅驻入,今次我就去咗食Wake Up Bistro ,里面嘅间隔非常之特别,沿用咗旧有市场嘅间隔,去作为餐厅嘅部份。去享受美食之余,仲可以感受吓呢个文物,系一个几特别嘅体验!⭐️ 烧澳洲安格斯肉眼扒呢道肉眼扒相当之有惊喜,估唔到呢度可以食到好食嘅肉眼扒,扒嘅味道香浓,肉质鲜嫩多汁,叫咗五成熟烧得刚好,搭配嘅蔬菜非常之新鲜,部分本地时令蔬菜来自蔬菜统营处,新鲜又安全😇⭐️ 香蒜雪花蟹肉扁意粉呢个意粉真系好特别,蟹肉鲜甜,香蒜味道浓郁,意粉煮得恰到好处,整体口感非常丰富,而且味道有少少fusion嘅感觉,食落都好唔错🍝⭐️ 明太子鸡翼加芝士薯条鸡翼好入味,明太子酱汁唔会太咸,搭配芝士薯条,真系一个完美嘅配搭,食完令人心情愉快!新鲜热辣辣嘅鸡翼,配上适当嘅调味系一个冇得输嘅配搭🍗⭐️ 椰子雪芭*呢个椰子雪芭清新可口,椰香浓郁,食落去爽口又消暑,而且真系食到淡淡嘅椰丝,味道好正!🥥⭐️ 焦糯香蕉朱古力窝夫拌日本雪糕呢道甜品好有诚意,窝夫外脆内软,搭配焦糯香蕉同埋浓郁朱古力,还有香滑日本雪糕,真系完美嘅甜品组
⭐️ 烧澳洲安格斯肉眼扒
⭐️ 香蒜雪花蟹肉扁意粉
⭐️ 明太子鸡翼加芝士薯条
⭐️ 椰子雪芭*
⭐️ 焦糯香蕉朱古力窝夫拌日本雪糕
呢道甜品好有诚意,窝夫外脆内软,搭配焦糯香蕉同埋浓郁朱古力,还有香滑日本雪糕,真系完美嘅甜品组合!
🍹 冻焦糖鲜奶咖啡香甜可口,焦糖味道适中,饮落去好顺滑,系一个唔错嘅提神选择!☕而朋友叫既香橙气泡咖啡非常特别,橙味清新,搭配咖啡的苦味,味道出奇地合衬,令人耳目一新!🍊