2014-01-15 2373 浏览
前文提要下先,事缘从食友先后收到好几包嚟自唔同店舖嘅纽结糖,所以就希望一次过写晒4篇食评,名为「联朋结糖」(一)、(二)、(三)、(四),记录一下对依几包纽结糖味道嘅体会,亦藉此多谢食友一番心意 。晌「联朋结糖」(一)、(二)两篇食评中,已分享咗澳门「老牌」车厘哥夫同澳门「正牌」车厘哥夫嘅食后感,嚟到第(三)篇,都要讲番下我哋香港嘅本土出品,ABC饼屋嘅鸟结糖 。佢哋嘅鸟结糖以小透明胶盒盛载,一盒12粒卖$24,为起$2一粒,其实好抵食。无独立包装,全部以米纸逐粒包住,以防黏连 。成份有水、蔗糖、葡萄糖、蛋白、花生等材料,跟澳门嘅略有不同,以蔗糖取代砂糖,感觉更天然健康,色泽亦带点淡黄,亦无加入牛油及奶粉。外形切割相对极齐,此外,花生多而分布平均,食起嚟嚼劲中啖啖有花生香脆 ,亦无过甜弊端,「地头虫」一样不俗,值得继续支持 。余下品牌嘅纽结糖,请另睇其他食评,连结如下:联朋结糖(一):http://garycwm.openrice.com/home/reviews.htm#review2341622联朋结糖(二):http://garycwm.openrice.com/hom
鸟结糖
,亦无过甜弊端,「地头虫」一样不俗,值得继续支持
鸟结糖
余下品牌嘅纽结糖,请另睇其他食评,连结如下:
联朋结糖(二):http://garycwm.openrice.com/home/reviews.htm#review2341623
联朋结糖(四):http://garycwm.openrice.com/home/reviews.htm#review2341625
外卖自取
用餐优惠