2023-03-16 1260 浏览
今日朋友请食生日饭,来到鲗鱼涌一间专做日本Yakitori烧鸟既Omakase 餐厅🍢🍱,Yakitori日文为[ 焼き鸟],佢地主打用每鸡既鸡肉、内脏,串成一口大小既鸡串,再用备长炭直火烧烤而成🔥。前菜南蛮酱配蔬菜条同黑鱼子沙律鹅肝多士🥗,好精致靓仔!南蛮酱浓郁醇香,配上新鲜脆口嘅蔬菜条,令人食指大动👌。黑鱼子沙律鹅肝多士则系一个完美嘅组合,黑鱼子带嚟淡淡嘅咸味,鹅肝多士松软香浓,沙律令整体味道更加清新爽口,令人回味无穷😋。之后就嚟到啲主角烧鸟🍢:鸡颈肉:每只鸡只有一点点,由于脖子属于经常运动的部位,处理得好可是相当多汁鲜美及爽口。烧鸡冠:皮脆肉嫩,香气四溢!外皮烤得金黄酥脆,肉质鲜嫩多汁,入口即化👍。鸡喉咙:烧鸡喉咙,是一种非常珍贵的食材,很少有地方可以品尝到。它的口感细致,质地弹牙,经过炭火烧烤后,更是香气四溢,回味无穷👌。鸡翼尖:去晒啲骨净返𠮶啖肉,让你感受到专业厨师的精湛技艺和对食材的敬重。这个部位通常只有一小块肉,需要精心处理和烹调才能展现出它的完美口感。烧烤鸡肉丸:将鸡肉馅捏成丸状,或更常见的长条棒状烤制而成。本店将鸡肉加入剁碎的鸡软骨增加口感,附颗生蛋黄沾著吃,更滑顺香

之后就嚟到啲主角烧鸟🍢:

烧烤鸡肉丸:将鸡肉馅捏成丸状,或更常见的长条棒状烤制而成。本店将鸡肉加入剁碎的鸡软骨增加口感,附颗生蛋黄沾著吃,更滑顺香浓。称之谓免治鸡肉棒。鸡掌心肉系第一次食🤤。

主食系一碗鸡白汤,可以配饭团或者拉面🍜。汤系加咗瑶柱干、生蚝干、沙甸鱼干、冬菇同埋昆布。最后熬成一碗琥珀色嘅汤,加上鸡脚、鸡胸口、鸡骨熬煮13个钟,反覆隔渣而成,味道浓郁🍲。

拉面上既木鱼花
居然唔系木鱼花,其实系用阿波尾鸡嘅鸡胸晒干,然后片片刨出来既,更能增加鸡味,饭团烟熏得啱啱好,有三种食法:直接食、泡水食同埋茶渍饭。烟熏味道同饭焦加返啲汤,食落口感觉更加丰富🍚。

其实仲有其他食物,真系不能尽录,餐厅师傅对食材每一个烹调嘅细节执著,真系好疯狂👨‍🍳,$640呢个价钱可以食到咁精致既Omakase 晚餐,感觉真系值回票价💰。亦多谢我嘅好朋友请我食一餐咁正既晚餐,真系好开心😊。

啾咪😘😘😘