2024-08-19
我地三家人去餐厅食饭,总共分开左3枱,点餐同送餐服务都好差。1.我地叫左一个2人餐,其中一个系牛柳,咁QR CODE落单后就即刻叫左个职员埋黎,因为想选择熟度。我:请问份牛柳可唔可以选择个熟度职:我唔明你讲咩我:我既意思系3成 5成果啲,因为我想食3成熟职:哦,即系你想问个牛可唔可以煮5成定7成熟?我:系呀,因为我想要3成职:arrr…我帮你问吓然后佢行去望住部电脑一阵,跟住行返过嚟职:你可以拣5成或者7成我:即系我可以选择个熟度啦,咁我想要3成职:好嘅,冇问题10秒后行返黎职:你系想要3成?我:系。。。2.因为我哋三台枱分别点餐,所以其实都唔知其他枱系叫咗啲乜嘢,当我哋食晒正餐之后,就叫餐厅啲职员起甜品,点知等极都仲有两份甜品未送到,之后就问啲职员点解仲未送到。然后就有个职员出嚟话已经送齐甜品,但系其中A枱的确仲有两份冇收到,然之后就同佢讲到底𠮶两份甜品去咗边,佢就话已经送咗俾我哋,然之后佢就指住B枱,话我哋送咗过去。咁A枱就表示点解会将我哋份甜品送咗过去?问返B枱,佢就话我哋的确系有两份儿童甜品,亦都食咗份甜品落肚。职员就表示佢真系送咗过去,感觉态度上认为自己完全冇责任。后来发现原
我:请问份牛柳可唔可以选择个熟度
职:我唔明你讲咩
我:我既意思系3成 5成果啲,因为我想食3成熟
职:哦,即系你想问个牛可唔可以煮5成定7成熟?
我:系呀,因为我想要3成
职:arrr…我帮你问吓
然后佢行去望住部电脑一阵,跟住行返过嚟
职:你可以拣5成或者7成
我:即系我可以选择个熟度啦,咁我想要3成
职:好嘅,冇问题
10秒后行返黎
职:你系想要3成?
我:系。。。
,亦都食咗份甜品落肚。职员就表示佢真系送咗过去,感觉态度上认为自己完全冇责任。后来发现原来职员将二人餐嘅甜品当成儿童甜品送咗俾B枱。
可能职员认为我哋互相认识,所以胡乱送都冇问题。而且事实上B枱已经食咗份甜品,B枱就表示我哋唔会知道儿童餐嘅甜品系咩样,你送得过嚟咁我哋就会食。事实上的确系职员送错甜品,所以会导致呢个误会出现。
如果我哋三枱系用同一个QR code落单,我认为呢个错误出现都有机会,但我地3枱系分单叫,所有正餐都出餐正确,唯独是甜品送错了,咁样就好明显系职员出错,而唔系我哋有问题。
职员一直强调已经送齐六份甜品,但细想一下其实佢仲欠我哋两份甜品,但当时实在太混乱,而且因为小朋友生日不希望扫兴,所以当时只追回一份儿童甜品。去到后期职员发现自己做错了,非常不服气地说「可能真系我哋啲职员送错啦。」然后完全没有歉意地帮我哋落返一份儿童甜品。
3.发生以上事件之后,每一位职员都逃避我哋三枱,由于切蛋糕需要餐具去食用,但职员收起晒我哋所有嘅餐具,而食蛋糕需要餐具,所以我哋亦有叫职员提供返餐具俾我哋。呼叫嘅声线同埋动作都好肯定在场嘅所有职员都见到,而且很正常地「唔该,可唔可以比啲餐具我地食蛋糕」,但佢哋全部人都扮听唔到睇唔到,最终要我哋自己去拎。
结论系呢间餐厅既食物其实不错,但员工态度很差,如果我地3枱不认识,其实你都应该要补回甜品比我地。
因为的确送错,如果诚恳地讲声唔好意思,我地都会原谅,但职员态度系客人自己唔识分,我送错没有问题,错的都是客人。