2020-04-06
去间chill嘅西餐厅食饭,呢度环境几好,仲有英文歌听。你都有叫定嘢饮……饮茶好正常,你做咩叫碗药俾我饮啊?好彩,侍应哥哥拎俾我哋果阵,有话系佢哋出名嘅#Cocktail。咁我两款都试下啦!Dancing Grape $68即系用茶壶装𠮶杯,Gin酒做底,主要就系提子味🍇加酸酸甜甜,呢种感觉来自柠檬🍋你都见到柠檬皮喺个杯度啦…… Plum Meng's Soup $68即系碗药啊!都系Gin做底。八味做主题,呢碗孟婆汤仲有乌龙、柠檬🍋话梅,甜酸苦都有,辣味比较少。 (又系跟上菜次序出图)风干火腿露荀卷$98 侍应哥哥话呢个系模仿金菇肥牛,火腿一般配蜜瓜🍈突出咸香,但今次配芦笋,一样清新,但有唔同嘅爽脆感觉。配埋最面牛油果嘅滑,底下黑松露脆饼,好似Pizza饼底嘅松脆,整体配合得好好,系开胃嘅。香煎三文鱼配芒果莎莎 $128煎到五成熟,保留到软滑嘅口感同肉汁,仲可以轻易分开算脆嘅皮。芒果莎莎作用话可以减低油腻清新啲,我就话可以减轻埋腥味。不过呢个上菜唔会闻到腥味,你知啦!平时煎三文鱼有好大阵腥味,呢个就唔会有啦!冬阴功海鲜
Dancing Grape $68
Plum Meng's Soup $68
(又系跟上菜次序出图)
风干火腿露荀卷$98
香煎三文鱼配芒果莎莎 $128
冬阴功海鲜意粉 $118
冬阴功嘅青柠、香茅,酸辣味道都齐。话明功,都有虾嘅。但除左虾都有青口,意粉都唔系太林……
想试冬阴功嘅酸辣,配榄油意粉系咩感觉,就可以试下
火焰香草烤春鸡 $148
上菜果阵见到一只烧得金黄嘅鸡,淋啲白兰地,再用火枪点火。有啲火,个画面好靓。我哋影到,个 侍应哥哥都话可以点多次火,俾我哋由头再睇过,再影相。咁影完相,讲返味道啦!未点汁,佢系个皮有香草味、少少酒香嘅烧鸡。个汁犀利啦!通常西式烧鸡,如果俾酸酸甜甜嘅酱汁,通常俾红莓酱,佢唔系。佢俾呢款,好似海南鸡饭中间果兜酱汁,青柠、辣椒……咁样Fusion,又几夹啊!伴碟嘅菜同薯仔,都有用牛油炒香,都几用心。你系识拣嘅。
总数:$628