2022-05-15
帝苑酒店, 早期嘅回忆系 “大学迎新营” 去食宵夜自助餐, 谂番起都几荒谬. 出嚟做嘢之后, 跟 “老大” 揾食, 初试中菜 “帝苑轩”, 高级格调, 小桥流水, 座位阔落, 服务到位, 神级召唤帝苑其他餐厅嘅甜品, 大开眼界!🥢 近年间中嚟饮茶, 客人多咗, 加上装修折旧, 体验不复当年. 以前小食系 “蜜饯合桃”, 今日食花生. 当然, 价格冇跟住上, 性价比有吸引力. 今日点咗午市精选套餐, $568+10%, 包括两款小菜, 两款点心, 汤, 饭及甜品. 🐖 小菜一: 烧味双拼, 蜜汁烤叉烧, 烧腩仔. 叉烧肥瘦适中, 蜜味啱啱好, 入口腍滑. 烧腩仔皮脆, 脂肪比例平均, 掂!🐟 小菜二: 古法炆斑腩煲. 热辣辣. 班腩分量充足, 配火腩, 冬瓜, 枝竹. 斑腩肉质结实, 惹味. 🥣 花胶四宝羹. 足料, 正常发挥. 要赞下支古月粉,哈!🦀 点心一: 蟹子烧卖. 一笼烧卖得两粒, 睇落有点可怜. 好食嘅.🍗 点心二: 虫草花北菇棉花鸡. 虫草味出色, 鸡同鱼肚索晒味. 鸡肉嫩滑, 冇乜垃圾脂肪位.🍚 咸鱼鸡粒炒饭. 都几多鸡肉㖞, 咸鱼味Ok.🍪 甜品: 曲奇饼, 其实好似系
🥣 花胶四宝羹. 足料, 正常发挥. 要赞下支古月粉,哈!
🍚 咸鱼鸡粒炒饭. 都几多鸡肉㖞, 咸鱼味Ok.
🍪 甜品: 曲奇饼, 其实好似系杏仁酥饼, 酥脆松化.
🍮 甜品: 桂花糕. 清新.
🤗 总结: 食物水准稳定, 虽然冇 “哗” 一声, 但样样高质. 环境阔落舒适, 我钟意小桥流水, “老大” 建议订枱靠近水池, 听住流水声食饭, 超级享受. 论服务, 见到颇多负评, 自己感觉还好, 一分钱一分货, 点都比酒楼优胜. 整体性价比有吸引力.