2018-03-05
今日去o左礼顿山教堂观礼,由于主人家之后无请饮,都系各自散。五点半完o左我同埋d 朋友一齐行番落铜锣湾,但一个二个都有下场啰,揼低我一个……同佢地道别后,周围擸下有乜好食。咁一枝公,都系烧味饭o架o者,于是就入o左呢间。可能因为早,餐厅未系好多人帮衬住,而且未够六点仲有下午茶餐添,不过我好肚饿,所以想叫一个正常饭。见佢出面挂起o黎d 烧鹅又大只又烧到充满油光咁,好想试下,最后点o左个乳猪拼烧鹅饭($73)。d 乳猪o既皮十分薄脆,表层带少少甜味,中间脂肪都系薄薄一层,肉o黎讲都几松软,绝对比食开又咸又实ding ding o个d 烧肉高级!梅子酱同d 乳猪固然系夹啦,但我更钟意攞o黎送饭,贪佢甜甜地。烧鹅o既油份比头先d 乳猪高一d,但不致于咬落会成咋油咇晒出o黎咁。d 肉仲依稀见到d 粉红色,只系烧到o岩o岩熟,口感唔错,对比出面有时熟得滞瘀瘀黑黑咁食落又霉霉地。随饭搭两条菜心咁啦,正常,无渣。跟饭有埋o野饮,叫o左冻柠水(冻饮加$3)。
乳猪拼烧鹅饭 ($73)