2017-08-22
我记得细个喺屋企已经好钟意食阿妈整嘅梅菜蒸肉饼,人大了搬左出黎住,就少左机会食啦。之前喺荃湾探朋友时,朋友带我地去试肉饼哥,感觉好新奇,原来肉饼唔系只得梅菜呢个拍档嘅。早前喺社交网站睇,知道肉饼哥喺大围开新铺,我就同老婆讲揾日去试下新铺啰。今日专诚黎到大围呢间肉饼哥分店,离远已经见到好多人等紧位,不过可能铺面比荃湾店大,人流去得好快,等左一阵约10分钟左右,我地就有位啦。偌大嘅店铺,空间感十足,台与台之间有一定距离,而且仲有地方放一啲精美嘅摆设布置一下,感觉舒服。对上一次去荃湾店已是几个月前,餐牌方面无大分别,但选择就真系够晒多。特式嘅有好立克肉饼、咖啡炼奶肉饼、台式柚子肉饼。滋味嘅有金沙蛋黄肉饼、虾膏蟹棒肉饼。高档嘅有原只龙虾肉饼、原只鲍鱼肉饼、惹味鹅肝肉饼。喺呢度食嘅人如果有选择困难症嘅话都肯定好头痛啦先送黎两碗例汤,啱晒我呢啲钟意饮汤先食饭嘅人。饭前先黎个餐前小食,老婆就话呢个小食绝对唔可以用「小」字黎形容,正如佢餐牌所写,「E级炸鸡脾,大过你块面」。我就影左张相证实店主绝无夸大,的确大个块面,直头同我个头咁大呀呢度嘅肉饼基本上都可以选择蒸同煎,蒸就会比较JUICY,留有肉汁,煎
早前喺社交网站睇,知道肉饼哥喺大围开新铺,我就同老婆讲揾日去试下新铺啰。 今日专诚黎到大围呢间肉饼哥分店,离远已经见到好多人等紧位,不过可能铺面比荃湾店大,
人流去得好快,等左一阵约10分钟左右,我地就有位啦。 偌大嘅店铺,空间感十足,台与台之间有一定距离,而且仲有地方放一啲精美嘅摆设布置一下,感觉舒服。 对上一次去荃湾店已是几个月前,餐牌方面无大分别,但选择就真系够晒多。
特式嘅有好立克肉饼、咖啡炼奶肉饼、台式柚子肉饼。
滋味嘅有金沙蛋黄肉饼、虾膏蟹棒肉饼。
高档嘅有原只龙虾肉饼、原只鲍鱼肉饼、惹味鹅肝肉饼。
喺呢度食嘅人如果有选择困难症嘅话都肯定好头痛啦 先送黎两碗例汤,啱晒我呢啲钟意饮汤先食饭嘅人。
正如佢餐牌所写,「E级炸鸡脾,大过你块面」。
我个金沙蛋黄肉饼到啦,我拣左煎嘅,一黎到已经嗅到浓浓嘅蛋黄酥香,咬落直到好似食紧黄金虾咁,送饭一流。
鲍鱼大大只,而且鲜味十足,虽然肉饼同鲍鱼看似唔夹,食落却系perfect match.
另外,老婆选择加$2转菜饭,健康啲㖞。 套餐+$5有罐装汽水,大热天时呢几蚊唔好悭啦,最紧要够冰冻。
最后埋单$228,平均都系$114/1个人,够晒饱了。
最欣赏佢张单上果句「我们没有加一服务费,所以没有服务吗?当然不可能!!」
我想讲佢地嘅服务比起好多收左加一嘅食店仲好呢,所以呢度绝对值得再黎。
肉饼哥,下次见。