2023-08-25
唔知咁打会唔会令姐姐们难做🙈 但真心好想好想好想表扬下佢哋👍🏻 2023嘅香港,湾仔呢个商业区,竟然仲有一间小店系有满满嘅人情味,真系非常难得❤️.事缘我去到买外卖已经6:30,我想买一只海南鸡,唔记得确实几钱,应该要$200左右(姐姐有讲到我影呢个menu嘅价钱未更新),但我身上得$100现金,但佢话清咗八达通机净系收现金。.正当我惆怅点算之际,另一个姐姐话唔紧要啦,听日返黎俾返钱就得啦。但今日系星期五,我同佢最快都要下星期一先返工先俾到钱。佢话得架啦,下星期一就下星期一啦。我问佢咁好人唔惊人走数咩?佢话做嘅都系附近啲人嘅生意,大家都系讲个信字,真系我听到热泪盈眶🥹.我谂一谂,喺个袋度拎自己张公司卡片俾佢,虽然佢咁信我,但我都唔想佢难做。卡片上面有我个电话号码,如果星期一我真系咁大头虾唔记得咗找数,佢都起码可以联络到我。咁当然我都会提醒自己一定一定一定要找数😂😂.前几日睇咗套香港电影「全个世界都有电话」,正正就系讲述啲人唔愿意借电话,每一个人都有各自嘅原因去拒绝,反映出香港人越嚟越冷漠。但今日遇到呢一个小确幸,令我依然坚信其实个社会仲有好多热心嘅人愿意帮助其他人,但更加希望嘅系大家唔好
前几日睇咗套香港电影「全个世界都有电话」,正正就系讲述啲人唔愿意借电话,每一个人都有各自嘅原因去拒绝,反映出香港人越嚟越冷漠。但今日遇到呢一个小确幸,令我依然坚信其实个社会仲有好多热心嘅人愿意帮助其他人,但更加希望嘅系大家唔好滥用呢种人与人之间嘅信任,将呢种善良继续传承落去,咁样先系我哋熟悉嘅香港。
讲返啲嘢食先,呢间肥仔海南鸡食咗好多年,系我其中一间饭堂。通常我都系食海南鸡例牌,下面会有青瓜垫底,对于唔想食饭嘅我,都有足够嘅菜确保饱肚。啲鸡又滑又嫩,就连鸡胸都食唔出系鸡胸,鸡皮唔会太肥太油,又有齐三种好好味嘅酱汁!
再加埋满满的人情味,真心强烈推介!❤️