2021-04-08
肥姑姐饮食推介 - 星加坡叻沙 / 咸蛋黄鸡翼 / 马来拉茶1)环境卫生喺东港城商场新开嘅《咖吔》虽然地方细细,但装修富星马特色,而且餐厅更播放马拉/星咖坡特色的老歌,俾人一种好似去咗当地旅行嘅感觉。呢种类型嘅轻食餐厅好啱朋友同埋家庭嘅聚会。2)食物质素 星加坡叻沙 - 今日点咗星加坡叻沙,卖相一般,同menu有好大距离,但汤底好浓味,富椰奶坚果香,虽然份量唔算大,但材料每样都算足,有一碗米线,大虾两只,豆卜两个,炸鱼蛋四粒(有少少唔正宗,因为星加坡食嘅喇沙系用白鱼蛋),鱼片丝,芽菜,流心蛋半只,仲有旺菜。一路食呢碗喇沙, 一路觉得好似食紧喺星加坡食嘅喇沙嘅味道,真系好想疫情快啲过,有得去星加坡旅行。咸蛋黄鸡翼 - 呢个小食比我预期中略为失色,首先鸡翼真系超级细只,鸡翼有炸过所以几香口,另外包裹鸡翼嘅咸蛋黄酱太稀仲好湿下,如果再炒干少少会比较好,其次讲下咸蛋黄酱,唔知点解今次嘅咸蛋黄酱完全唔咸,系淡的,而且仲带些微嘅苦味,可能真系咸蛋唔靓啦。应该唔会再点呢个食物。(同我当年喺星加坡食嘅咸蛋黄炒蟹中嘅咸蛋黄酱真系差好远)马来拉茶 - 真系完全唔好饮,吐司工房嘅出品都俾佢好好多。首先呢杯茶
1)环境卫生
呢种类型嘅轻食餐厅好啱朋友同埋家庭嘅聚会。
2)食物质素
马来拉茶 - 真系完全唔好饮,吐司工房嘅出品都俾佢好好多。首先呢杯茶嘅茶味唔浓(饮多几啖系饮得出佢系用唔同嘅茶叶嘅),而且佢落嘅奶亦都好奇怪,虽然口味嘅嘢系人人唔同,但系今次我唔系第一次饮马来奶茶,但依杯绝对系我饮过最难饮嘅。
3)价格
星加坡叻沙 - HK$82 (味道OK,略贵,性价比低)
咸蛋黄鸡翼 - HK$$68/4只 (完全唔好食)
马来拉茶 - HK$28 (完全唔好饮)
(另收加一服务费)
4)再惠顾指数👉🏻