2016-07-25
好想食西班牙烧乳猪呢,试左几间餐厅都强差人意,我要食高质皮香肉嫩既乳猪呀 ﹗由北区揾到港岛区,揾到黎 View 62,过埋海希望揾到真命天子啦 ﹗好耐无出城食饭喇 ﹗今晚仲要过海添,劲开心 ﹗终于有位朋友仔陪我走到老远试菜啊 ﹗次次都系成团朋友出黎饭局,但今晚有几个放飞机,搞到自助餐取消 ﹗无所谓,得我两个都可以照食之麻,转去食西班牙菜,我想黎好耐架喇。朋友仔未到,我先入座吧。食客不是太多,环境都算宁静舒服。无敌海景连山景,360 度全景观既旋转餐厅,几得意。有点口渴喇,叫杯特别既餐前酒边饮边等,拍拍照、望望风景、睇睇 menu。刚才坐低都仲系山景,依家差不多转到海景喇 ﹗哈哈。辣西瓜马天尼,坚辣唔系讲笑,喉咙有点热力直达肠胃,有少少冒汗,加上西瓜汁既清凉好特别又好饮!朋友仔终于赶到,终于有朋友仔陪我黎试西班牙菜,餐厅即时送上杯 welcome drink,thank you。系时候点菜喇,今晚我最想试既系西班牙乳猪、西班牙海鲜饭 ﹗我一贯作风,先黎个前菜,跟住汤、主菜、甜品,够晒满足。菜色都几特别,花多眼乱,唔知试咩好添。忌廉伴鹅肝冻批及牛肝菌,配搭新颖有创意亦有趣︳特别就特别喇,不
忌廉伴鹅肝冻批及牛肝菌,配搭新颖有创意亦有趣︳特别就特别喇,不过质感同味道都较为普通,没什么惊喜既地方。可能温度偏低,所以食材未能发挥其强烈而独特的气味,使举使到食味大跌,鹅肝及牛肝菌阶是。
忌廉牛油八爪鱼,唔讲真系唔知是什么,原全被酱汁所覆盖。浓厚奶油忌廉味道,处处飘香。薄薄八爪鱼片咽韧中带点脆口,咸香跟奶油味道非常配合,而且泛著一丝的甜味,蛮满意啊。
餐包配牛油,侍应建议可以配刚才的忌廉牛油八爪鱼汁同吃,非常美味的呢 ﹗我就信下您啦,毫不犹豫、不需矜持,将餐包卷上大量汁夜掉在甜尖上翻腾 ﹗哗,无介绍错,无吹虚,果然好味 ﹗而且面包好新鲜,带著浓厚面包香味,好食。
西班牙龙虾饭,原来依度系无西班牙海鲜饭架,无紧要,食龙虾更加好添 ﹗餐厅主打传统西班牙菜,味道都系偏向浓烈及霸道 ﹗依个龙虾饭既龙虾汁超乎想像地浓郁及强烈,味道非常好到不得了,龙虾味道既余韵拈据著每颗味蕾,久久都不肯离开,不过确实好有点腻滞感涌上心头。饭粒饱满咽韧,配上极爽弹鲜味龙虾肉,好味到打冷震。
西班牙烧乳猪,我就系为左佢而远道而来 ﹗等左足足 60 分钟终于烧好,值成九百几蚊既乳猪会系点呢?两个人绝对食唔晒,一阵打包半份返总部同大家分享啦 ﹗新鲜出炉皮香肉嫩,但今晚只乳猪太肥喇,一定食完就瞓、瞓醒就食、食饱又瞓啦,不怎么做运动,不太健康 ﹗
侍应哥哥话系已经系今晚最后一份架喇,唔要就无噜 ﹗肉香而有咬口有弹性,肉味浓郁,但因为十分油腻,食两件已经好滞顶住食唔落喇 ﹗虽然有个橙皮酱能够减轻油腻感觉,但帮助不大呢 ﹗
餐厅细心地将乳猪汁分开上,Waiter 哥哥详细解译话唔想浸到乳猪皮腍左而影响口感,赞。配菜焗新薯好好味,做得一丝不苟不马虎。无奈地食左两件乳猪已经太滞,食唔落新薯啊 ﹗试过之后,似乎大埔文荟会馆既更好食,皮香肉嫩又 juicy,身材劲好唔肥腻,View 62 依只麻麻地。
餐厅送既小甜品,白色超硬,用尽力先咬得开乍。前面既有点似花生果仁类,甜甜地。柠檬雪糕,睇左个甜品 menu 好耐,大部份都普通,依个算系最持别既一个喇 ﹗有个女甜品师系厨房冲出黎,用氮气将雪糕凝固,外层脆而里面软,都几得意 ﹗味道小小酸又带甜奶味啰。
第一次撑台脚,食饱饱,坐多阵休息下,影下相就闪喇,影几张合照留念先。因为上次系诺士佛台食唔到只西班牙乳猪使我一直耿耿于怀,所以见依度有无敌开扬景观咪试依间啰,旋转餐厅个景真系好正,睇烟花一流,但有点失望。开心既时间好快过,坐到连餐厅都打烊喇。
有段小插曲,最初我地隔离台班阿叔跟两三个北姑都好正常系度食生蚝,饮红酒饮烈酒,点知越饮越醉,越黎越嘈,仲要跳晒舞咁。全场都投以非常讨厌既眼神注视著,餐厅经理即时走过黎问我地想唔想转台呀?唔好意思骚扰到您地食饭呀。无紧要,麻烦帮我地转台啦,Thank you。