2018-06-02 176 浏览
终于终于带左男朋友去埋单食个橘焱胡同烧肉超开心!一去同店员就介绍menu有梅花记号的系推介 于是我地专点梅花记号既野食 首先系蟹膏生干贝 一旧好新鲜既干贝系底 上面再加一pat蟹膏 食落口又鲜甜又劲香蟹膏味 唔会好咸但好香蟹膏 完全系正 劲想encore一个然后上左椒盐杏鲍菇同埋台湾墨鱼香肠 杏饱菇烧到一出水就食得 软硬岩岩好 中意食菇既一定要食 但最惊喜既系个墨鱼肠 一开始以为系街边既墨鱼肠 点解会咁贵 但一食落口就明白了真系好好好好香 仲有大大粒墨鱼系肠入面 唔系搞碎 系一粒粒咁 呢个真系同街边既唔同 又香又好咬又好墨鱼系入面 系我食过最好味既墨鱼肠 冇夸张再黎系霜降松阪猪同埋上等猪五花 都系用椒盐上 因为坐吧台 见到店员系即场腌肉 唔系预先腌好的 所以会更新鲜 食落更香 五花肉唔会好熟 见到反几反就食得 仲有小小血 但系入口即溶好味 霜降松阪猪就好爽再黎系焱烤手羽先 烧完好香鸡味 食落好多汁 好香 仲可以烧到个皮脆脆地 然黎系椒盐牛肋条 呢个都唔会烧得太熟 外面熟左但中间仲系红红地 一咬落口劲香牛味 每咬一啖都好juicy好味最后上就系我最期待既海螺 因为真系劲中意食贝壳类一放入
终于终于带左男朋友去埋单食个橘焱胡同烧肉

最后上就系我最期待既海螺 因为真系劲中意食贝壳类
一放入口又是另一个惊喜

比想像中更好咬唔会un仲要几新鲜劲鲜甜
完全系食完一块又一块 螺味完全出哂黎

总括而言呢餐一啲都唔平 但真系有好多意外既惊喜 比我想像中更好食
特别系蟹膏生干贝、墨鱼肠同螺片
  • 海螺
  • 台湾墨鱼香肠