2017-02-05 647 浏览
因为就快过年,最近一直在工作工作,完全没有出去吃饭的意欲,才突然发现没好好的和fiance吃一餐于是心血来潮决定嚟到诺士佛台嚟食餐饭。由于间间都几爆,我地一路行见到呢间有两个reception 小姐系度招手,于是我地就入去坐一坐。原来呢度好似有成4间餐厅系呢拣野入面,间间都好似一样咁,于是就由reception 姐姐带领下走入呢间浜烧食堂。呢度几乎每枱都有人serve浜烧其实即系烧海鲜,呢度仲自设一个鱼缸养住啲海鲜,可见店家真系有心提供啲新鲜海鲜嚟俾客人烧~ 讲完一大轮废话,其实我有啲担心俾人当水鱼㓥,但呢度竟然有套餐提供,仲要每一人只系$398,其实我本来有啲怀疑够唔够饱,但后来发现其实系过虑。除咗套餐,我地亦叫咗客脆炸鸡软骨,柠檬同沙律酱都提供得好足,而且食落粉唔多,入口唔系净系得骨无肉,而且上枱温度够,送酒一流~ (但我没点走~WHAKAKAK) 前菜嘅华美熏鸡刺身沙律,我一度怀疑究竟系食紧鸡刺身定系鱼刺身.....因为口感实在太相似。而且以WASABI沙律汁入馔,除了有杀菌工功效,亦相当合宜,吃后也觉开胃。 话说这里有个小游戏,只要你LIKE咗呢度个PAGE同埋SHARE 系你

于是心血来潮决定嚟到诺士佛台嚟食餐饭。
呢度几乎每枱都有人serve
脆炸鸡软骨
话说这里有个小游戏,只要你LIKE咗呢度个PAGE同埋SHARE 系你自己个facebook度,就可以戴住手套去徒手拎虾 !!!! 感觉非常好玩! 我一手拎到4只呢 ! 如果手大嘅朋友相信可以拎得仲多~ 仲要拎完之后,店员会问你想烧定刺身~ 真系好体贴呀~
讲返啲虾嘅味道,SIZE大唔在讲,而且店员帮我地烧至紧紧熟,本来我以为可能会好腥,点知控制得好好,鲜味仍在~ 而且呢客大阪爆汁辛辣肠亦系意外的好吃,本来我都好钟意食辣,加上佢真系好多油份,又多汁,皮又脆,食完都唔觉漏。
呢客清酒昆布大蚬煮其实有啲失望,清酒味唔出,而且也不算大蚬,蚬肉唔太厚肉,食落竟然有牛油味~ 真系几搞笑.... 散叫嘅话真系唔好食~
清酒昆布大蚬
主角们来了~ 这个滨烧拼盘卖相靓~
呢客北海道帆立贝真系几巨型,店员先煮熟咗少少,再成个拎返入去厨房切咗啲肠,再拎返出嚟烧,俾人个感觉其实好卫生,系个壳度加咗啲清酒
北海道帆立贝
再将肉剪碎再煮,加埋啲群边同埋橙色嘅膏一切煮~ 估唔到嘅系一旧扇贝可以咁多野食~ 入口有清酒嘅味道外,带子肉煮得有点像贝柱,肉质有点韧,还好群边同埋橙色嘅膏都控制得好好,群边香脆,肉甜味美。
兵库县活播磨牡蛎是必吃的! 兵库县本身出名海鲜唔在讲,而播磨嘅生蚝质量亦相当好,本来我以为生蚝再烧可能会有啲腥,点知竟然无,而且火喉控制得啱啱好,入口juicy又鲜味~
兵库县活播磨牡蛎
另一推介嘅系青森残酷网鲍,本来我都唔知有几残酷,而家终于知勒~ 因为系活烧的~ 首先睇下以下短片都知,真系好生猛,烧嘅时候仲系不停咁郁。

烧到咁上下,又拎入去洗一洗,搽上少少牛油系鲍鱼上面,抢咗一轮火,好似睇马戏团表演咁,就食得了! 的确,佢嘅香烤味浓厚,而且牛油味香,又唔会太老~ 鲍鱼肉仲有啲啜舌~
九州松叶蟹~ 虽然只系得半份,但佢嘅肉真系好多,而且还有少少海水的鲜味 ~
九州松叶蟹
最特别嘅系呢一客人气蟹味噌甲罗烧,望落去个卖相真系麻麻,特别系啲蟹肉颜色,好似泥土一样咁嘅色,有啲担心唔知会唔会腥~
人气蟹味噌甲罗烧
不过呢个食法系几新颖,入口威化尚脆,蟹膏味厚实又唔腥,仲加入蟹籽增加口感。
本来对烧菇呢样野有啲抗拒,因为我好怕好大阵菇味,但呢一客山之惠黑松露茸野菌铝箔烧,唔单止啲菇无乜up味,而且佢嘅黑松露无遇热挥发,而且仲渗透入啲菇度,好味~
山之惠黑松露茸野菌铝箔烧
食到自选食事时,我已经好饱,我拣咗呢客明太子味噌烤饭团,香味就麻麻,但拎上手系好热腾腾,而且好痴牙,洒上七味粉系外层,相当香口。
最后两个人食咗每人4百几~ 其实呢个价食日本野又食海鲜嚟讲都算合理,而且仲有店员serve咗你成晚~好过俾几百蚊食西餐,啲店员都未必serve得你咁足。
2017-01-23
$481.8 (晚餐)
脆炸鸡软骨
北海道帆立贝