朋友之前去过呢间好有feel嘅Bar,觉得我都会钟意,所我哋一齐再去👉🏼 𝐆𝐢𝐬𝐡𝐢𝐤𝐢 𝐋𝐨𝐮𝐧𝐠𝐞 🇯🇵👺🍸酒吧参照日本传统能剧的番部,将酒单分为三个部分:「序」(Jo)、「破」(Ha)、「急」(Kyu),最令我印象难忘系店员干净俐落地打开属于三个部份嘅扇🪭 原来就系menu,而鸡尾酒嘅名都系以标志性嘅能剧面具命名。序(Jo)➿ 大飞出 ($138)foam由士多啤梨同芒果茶打成🍓🥭🫖 有淡淡嘅清香~ 虽然base有sake嘅成份,但系整体几light ,好似饮紧一杯浓郁嘅果汁咁😋 罕见嘅仙人掌果🌵险咗令整杯颜色似西瓜之外🍉 独特嘅酸味亦都令整杯cocktail几refreshing😌➿ 十六 ($138)呢杯就甜啲同tropical啲🌴 foam有香甜嘅菠萝味道🍍令我啜完一啖又一啖😛 base就好重coconut🥥 加埋一齐饮,后劲有种好似椰汁红豆冰嘅味道,好特别~破 (Ha)➿ 钓眼 ($138)serve前会喷一喷pine tar,制造一种smoky嘅效果,但又同其他配料好夹,整体就系一杯烟熏版嘅柠蜜🍋🍯➿ 般若 ($138)好符合「破」系列嘅特色,茶为主调🫖前调好重

序(Jo)
➿ 大飞出 [O-Tobide] ($138)

➿ 十六 [Juroku] ($138)

破 (Ha)
➿ 钓眼 [Tsuri-Manako] ($138)

➿ 般若 [Hannya] ($138)
好符合「破」系列嘅特色,茶为主调🫖前调好重茶味,仲要系我钟意嘅焙茶😋 般若型嘅冰用洛神花茶制作,可以试吓配搭神花同埋酒量嘅比例,几好几好👍🏼

急(Kyu)
➿ 猩々 [Shojo] ($138)
对我嚟讲,系好strong嘅一杯😛 成份包括sake,亦包括gin~ 朋友觉得好清,贯彻造型,清澈,加上樱花一点红嘅点缀🌸

➿ 童子 [Doji] ($138)
系我哋两个觉得印象最难忘嘅一杯🥃 作为一个切头切尾嘅蕃茄控🍅 表示真系好有惊喜😋 toppings嘅自家制蕃茄鱼子干,有浓郁嘅茄味,带点鲜味👍🏼 人不可貌相,酒都系架💁🏽‍♀️ base虽然睇落好清澈,但系成份竟然包括新鲜蕃茄制成嘅蕃茄汤🍅 所以饮落真系好蕃茄,真系好特别,推介🌟

另外都叫咗两款日式嘅佐酒小食💁🏽‍♀️
➿ 𝑻𝑨𝒁𝑼𝑲𝑼𝑹𝑰 ($78)
鳀鱼独有嘅鲜味同咸香,适合做佐酒小食☺️ 合桃沾满芝麻,相当香口呢~

➿ 𝑮𝑨𝑹𝑳𝑰𝑪-𝑷𝑨𝑹𝑴𝑬𝑺𝑨𝑵 𝑬𝑫𝑨𝑴𝑨𝑴𝑬 ($68)
枝豆佐酒又系正嘅😆 仲要已经剥咗皮!估唔到同芝士味道都几夹🧀

🦥
唔觉唔觉就打咗咁长,但真心推介呢间吧🍸环境好,cocktail质素高,配搭都好有创意~ 下次回访会想跳级尝试其他「急」系列嘅cocktail☺️