2018-10-09 114 浏览
礼拜六夜晚,我同朋友就近黎咗德福稳野食,见到呢间新开嘅面食餐厅,就一于试下新野。可能因为太夜同新开嘅缘故,店入面嘅人唔算太多,环境比较静,装修都有小小家庭嘅味道。😜呢度d面几得意嘅系可以自由选择面嘅种类,唔好以为系香港人成日系街边面档食嘅油面,粗面等等,呢度主要要拉面为主我就叫左碗骨胶原牛尾番茄汤面($88)朋友中意食番茄,就叫左,价钱都唔算便。🤔先讲碗番茄骨胶原牛尾番茄汤面 ($88)个卖相真系几好,有小小稠,有一种番茄味会好重嘅感觉,但事实上食落去就觉得汤底唔够浓郁,番茄嘅味道比想象淡。面嘅质感就不过不啦,比较爽口,但始终因为个汤底番茄味唔够浓,食得唔够过瘾。😢相反,个牛尾就抵赞喇,选料唔错,炆得好num,🤤入晒番茄味,加埋骨上嘅筋位,吮起身好正。再讲翻我叫个港面派对($108)入面有三个小菜:口水鸡 ,云耳同篙笋海蜇。☺️同埋3碗细面,每样野都细细份,咁嘅搭配岩晒我呢d样样试d既人。🤤3个小菜整体都系不过不失,唔算太特别。个3碗细面,一碗就系岩岩已经介绍个嘅,番茄, 一碗系担担面,食落去都系有个问题,面质区别唔大,但汤底始终唔够浓郁,担担面独有嘅花生酱香味唔系几够,辣度又唔够,我就

骨胶原牛尾番茄汤面

先讲碗番茄骨胶原牛尾番茄汤面 ($88)

港面派对

3个小菜整体都系不过不失,唔算太特别。个3碗细面,一碗就系岩岩已经介绍个嘅,番茄, 一碗系担担面,食落去都系有个问题,面质区别唔大,但汤底始终唔够浓郁,担担面独有嘅花生酱香味唔系几够,辣度又唔够,我就麻麻地中意食。另外一碗就系韩国,因为有d冰系面,令面够晒冰爽,面质更加烟韧,我自己就好中意咁嘅面质,再加上韩式辣酱同小小红萝卜丝同青瓜丝拌菜,食落去好爽。

整体黎讲,呢间主打面食嘅餐厅有d家庭嘅感觉,食物水平中中挺挺,但价钱偏贵,唔算太抵食喇。🤔🤔🤔🤔🤔
2018-10-05
骨胶原牛尾番茄汤面