2015-11-15 635 浏览
入到大澳,当然要潮拜大澳No. 1食肆鸡蛋仔叔叔啦,试下系咪真系咁把炮!听闻食鸡蛋仔叔叔要早,否则叔叔卖完就收档,有钱都无得食。时值三点几,好彩叔叔仲营业紧,门口既人龙的确唔短,而且好多人都系三五七底咁买,所以要买真系要有d耐性。终于轮到我啦,因为大澳太多野食,我唔贪心,只叫了一底。感觉叔叔有少少cool (又或者叔叔都真系烧得几辛苦),无乜笑容,同客人亦无乜交流,总之佢烧完你埋去一手交钱一手交货就系。鸡蛋仔拎到手,颜色同市区见到既唔同,外表比较深色,有少许啡色微焦。咬落去,口感好好,外面北x鸡蛋仔果d虽然系脆,但我觉得脆到好「界」口,而叔叔呢款系松脆唔死实,入面既馅亦够晒软绵绵,而且满满的,真材实料。我挂住影相,有几粒鸡蛋仔竟然脆到跌左落地,真系心痛死我,我只买左一底呀,人龙咁长,又无法再去排队买过,唉,早知我都买够两底啦,下次,下次一定买两底!
外卖自取