2018-04-18 17 浏览
今日早收工,同朋友去咗铜锣湾一间主打鸡翼嘅餐厅食下午茶。餐厅地点倘算方便,离地铁站唔算太远,我哋行咗一阵就揾到间铺头。餐厅属小店规模,坐位唔多,全店用咗黄同白两种颜色做主题,俾人一种几醒神嘅感觉。除咗堂食之外,我哋都见到有好多人系嚟买外买嘅,可能因为附近有好多办公室吧。睇吓餐牌,其实都好易拣,因为除咗主打鸡翼之外,只有几种其他小食可以拣,其卖点反而落咗系佢哋俾客人任拣嘅多种酱汁之上,我睇吓眼都应该有成十几种酱汁放咗系点餐处前,可以俾客人随便配搭。令我谂起英国有间出名食鸡嘅连锁,都系咁样有好多酱汁俾人任拣,估唔到系依度可以俾我回味一吓。哈!因为想试多啲唔同嘅酱,所以餐牌上可以俾我哋点酱黎食嘅嘢我哋都叫哂咁滞。鸡翼我哋点咗大份8只,有炸同烤两种口味,我哋拣咗half half。另外系半份上面再加咗个黑松露试试。之后再点咗个corn dog (你当系热狗食就得㗎啦),薯条,芝士条同洋葱圈。我哋试咗好多种酱,包括我重点推介嘅buffalo酱,少辣之余带点酸,用嚟点鸡翼一流。已经有黑松露嘅鸡翼,我建议唔驶再点酱食,因为咁样先真正食到黑松露配鸡翼嘅味。至于白酱,我就比较欣赏只墨西哥辣椒,算系咁多只

至于白酱,我就比较欣赏只墨西哥辣椒,算系咁多只之中最有口感嘅酱汁,我将依只捞埋ranch一齐点嚟食洋葱圈,一个字,正! 到食Corn dog就最简单啦, 用番热狗最传统嘅食法,芥末酱同蕃茄酱两沟,搞掂!

另外,芝士条嘅食法都比较搞笑嘅,就系我哋再加上blue cheese酱嚟食,即系入面同出面都系满哂芝士,一定系肥过肥仔果只,女士我哋就唔建议咁食啦,咁样系自杀嘅行为。

最后要讲吓薯条,依个我哋首先加左只牙买加辣椒粉,香口好多又唔算太辣,唔想用茄汁嘅朋友可以试吓用蒜香蛋黄酱嚟点食,都系一个唔错嘅算择。