2020-08-22
夏日嘅长洲系非常炎热,扫街时都令人热到冇心机食嘢,不过夜晚就好唔一样凉凉嘅海风为这个小岛降温了不少。夜晚食完晚饭之后就要出返城市了,所以找良店食晚饭先出省城。炽工房我哋已经食过几次,质素保持一贯高水准。佢系未有开饭黄蓝list嘅时候已经系良心黄店,所以谂唔到食咩嘅时候都会走咗入去。平日去晚饭有美味蘑菇饭,好食过蓝店肯叔叔的鸡多多声。但系要注意,蘑菇饭星期六日及假期系暂停供应嘅套餐,只可以单点。我好煮嘢食嘅小妹一直都喺度研究点解佢啲蘑菇可以切到咁薄,你自己喺屋企煮嘅时候切极都切唔到咁薄既?!好啦,想食嘅时候唯有入嚟长洲食啦 …… ……朋友嘅另外一个餐系点单骨鸡翼配厚切薯条,呢两样嘢比较似系冷藏食物,味道比较似泰国BP , 油温够热,炸后风干或翻炸一阵就会卜卜脆,虽然冇技巧可言,但系都好好食嘅~至少系屋企系无饭主妇嘅小妹间中都会买来食下,至少又系干净嘅,唔千年油𠮶阵味,抵赞!小妹会建议看官可以拣烤鸡,又冇咁热气,又好味嘅自家制作。呢两小店好啱年轻人,座位仲有USB叉电呢! 十分贴心另外饮品有不同嘅选择,首先有不同品牌嘅手工啤,小妹今次拣咗饮利宾纳梳打同埋菠萝梳打,唔饮梳打都可以饮各种品牌汽
另外饮品有不同嘅选择,首先有不同品牌嘅手工啤,小妹今次拣咗饮利宾纳梳打同埋菠萝梳打,唔饮梳打都可以饮各种品牌汽水,下次入嚟长洲除咗扫街之外,都可以帮衬下呢类小店支持下呢!