2016-03-30
放假同肥髀四围逛,中午时分去到湾仔, 今日唔系假期,好多办公室人员放饭,预咗要等,我同肥髀去到门口,见前面有5个人排紧队,排15分钟到我们入座! 店内好黑,比较窄,我们被安排坐吧枱位(英文店员问咗我们唔介意嘅)吧枱有日式档布,日式拉面格局, 餐牌极简单,剔好比店员落单!食物好快到! 黑龙豚骨拉面($88)卖相正常,啲汤味浓但太杰,好似胶水,而且汤唔够多,加埋追加嘅面之后,完全捞唔匀,所以好淡,唔够味,幼面弹牙,叉烧肉粉红色,仅仅熟,所以好嫩,竹笋爽口微辣,好味青葱爽嫩,味道好但都系比啲汤太胶水破坏整体感觉! 玉子($12)蛋白好软滑,蛋黄半生熟,好正!蛋味浓 紫菜($12)好像潮州炸嘅紫菜,浸汤之后好香(但就令啲汤更少) 追加面底($12)致命系汤唔够,一加面就太淡!最后食唔晒,浪费咗啲弹牙嘅面! 饺子($38)5只饺子,煎得金黄色,皮烟韧,肉馅唔多,味道好但太多油,碟底全部都系油,点埋淡酱油加辣油好味!食物有啲失望,店员勤快,上菜有礼,不过唔够细心,好像我点咗加面,要我问先知道要通知店员先会上(我同肥髀分享,所以要即刻上加面)不过店员又有问我饺子要唔要辣油,我要求另上(因
食物有啲失望,店员勤快,上菜有礼,不过唔够细心,好像我点咗加面,要我问先知道要通知店员先会上(我同肥髀分享,所以要即刻上加面)不过店员又有问我饺子要唔要辣油,我要求另上(因为肥髀唔食辣)都无问题(其实我唔知本身系唔系都系另上架)好快食完就走!