2019-12-15 736 浏览
身边啲朋友都知道我最钟意食日本拉面,老实讲,豚王,一兰𠮶啲真系食到有啲闷,间唔中试吓啲小店,分分钟仲有意外惊喜。今次跟朋友一齐嚟长沙湾呢边揾食,个friend话有好野介绍,实啱我咁话。我哋喺深水埗黄金𠮶边行两三个街口,大概10分钟左右就到。原来𠮶度仲有另一间鼎鼎大名嘅粥底火锅店㖭。拉面店非常有日式风格,我哋去到𠮶阵系平日嘅六点几,所以人唔多。呢度嘅拉面基本上只分三种,酱油清汤,豚骨浓汤,同沾面。朋友推介我食呢度嘅豚骨浓汤拉面,或啱晒我呢啲钟意重口味嘅人士~櫈櫈櫈櫈~拉面来到了,净系睇到拉面汤底嘅颜色已经知道非常浓味。入口试一啖,简直好似饮紧成旧猪骨嘅精华咁。我觉得比出面其他嘅豚骨汤浓厚多三倍。至于佢哋嘅面条系比较粗身,同有咬口,所以挂汤一流!另外佢哋呢度嘅叉烧同温泉蛋都非常之有质素,价钱又唔算贵,呢餐食得非常满足!