2017-10-15 83 浏览
一直都好想食麻辣火锅,但系男朋友又唔食太辣既野,直到今次听朋友介绍呢间地道既成都麻辣火锅仲有鸳鸯锅∼即刻同男友讲食边炉氹左佢黎一黎到就见到个好夸张好中国风好靓既装修古色古香的感觉∼对食物更期待了菜式选择充足,应有既都有值得一提既系本地吊龙伴同牛颈心,原来分别系牛肉眼同牛颈脊既精华部位,数量极为有限,想试既记得打去问下有冇卜定先,唔好好似我地咁撞岩卖晒酱汁配料先到,系一碟有六种配料既小碟分别系炸蒜,生蒜,芫茜,葱,辣椒同应该系酸菜酱汁就可以拣豉油,黑醋同埋等辣汤底煲起既辣汁∼我拣黑醋,男友拣左豉油∼之后我地之后加左少少辣汤底,好正汤底上黎个样好震撼净系椒都有四种∼一条条既辣椒,平时最常见既花椒同埋两种地道既味道偏香同麻既椒∼果几粒麻雀系铺头先制既牛油+汤底肤∼以上加埋清汤一齐煲就系成个麻辣汤底了∼中间果一小个湖系男友既滋补清汤∼有唔少杞子红枣咁最先到既系响铃真系新鲜即炸~因为黎到男友尝试咬一咬热到即刻放低(其实出紧烟)由于汤底未滚,我地又想食,唯有当佢小食咁每人先咬半条过下瘾香脆好食点埋汤底又系另一种麻辣风味了~一路煲紧之后各式配料就到了∼首先系猪肉同羊肉∼猪肉就咁同羊肉比睇落好似肥少少

一黎到就见到个好夸张好中国风好靓既装修

古色古香的感觉∼对食物更期待了

菜式选择充足,应有既都有

酱汁配料先到,系一碟有六种配料既小碟

分别系炸蒜,生蒜,芫茜,葱,辣椒同应该系酸菜

酱汁就可以拣豉油,黑醋同埋等辣汤底煲起既辣汁∼

我拣黑醋,男友拣左豉油∼之后我地之后加左少少辣汤底,好正

汤底上黎个样好震撼

中间果一小个湖系男友既滋补清汤∼有唔少杞子红枣咁

最先到既系响铃

由于汤底未滚,我地又想食,唯有当佢小食咁每人先咬半条过下瘾
香脆好食

点埋汤底又系另一种麻辣风味了~

一路煲紧之后各式配料就到了∼

首先系猪肉同羊肉∼

猪肉就咁同羊肉比睇落好似肥少少,其实系羊肉好瘦∼

猪肉渌完入口唔会觉肥,羊肉就好嫩同重羊味∼

系麻辣汤底渌完完全唔洗豉油都得,只麻辣味冇得输呀∼∼∼

煮煮下仲开始觉成锅麻辣锅都飘出羊香,唔知系我有一块羊冇夹上黎一直煮紧定系啲羊油太香

手工四宝丸系下一样要重点介绍既野∼

虾丸食落好足料,墨丸就爽口弹牙有鲜味,果然系机制既冇得比

特别少少其它铺未必有既系另外既香茜牛丸同羊肉丸∼

牛丸比点心果种实同有咬口,但又比一般纯牛丸多左少少香茜,新奇好食

羊肉丸就系满满既满足羊肉味了,岩晒爱羊之人

水饺都系值得一赞既食物∼皮薄馅靓完全形容左佢∼又系一般超市买既冇得比

莴荀系平时港式日式边炉较少见

爽口清新,可以解一解口中既麻辣

另外叫左一大盘菜同菇既拼盘,新鲜同份量唔少,唔错∼

菜同菇我就通常系清汤煮完再过一过麻辣河,一直系麻辣汤渌对我黎讲太辣了∼

最后既重点美食系听落普普通通既薯粉∼

比出面铺头粗啲,煮完个size 就几好

重点系真系好烟韧好有咬口

食落又觉有少少辣得济,分清汤辣汤煮再每样一半咁食就最岩我

绝对会返头再食,唔太贵之余好岩味既麻辣锅