2022-09-08 181 浏览
早前系 "恶人谷" 听闻东区开咗间优质鮨店 “鮨宏”, 地理位置系北角同埋炮台山地铁站中间, 远离主战场, 唔算 “预约困难店”, 睇埋个名就知系 “卧虎藏龙” 🥰.“鮨宏” 喺商业大厦地下, 对住马路, 入口隐蔽, 室内隔音OK. 餐厅设一张L型10人吧枱, 午餐 $880+10%, 包茶碗蒸, 面豉汤, 三款刺身, 四款熟食, 九款寿司, 玉子烧, 两款甜品. 今日冯师傅一打六.📖 听讲冯师傅以前喺元朗名店 “鮨美澄” 工作, 唔少旧客慕名嚟 “鮨宏” 寻人.🥢 杂锦渍物, 包括姜, 萝卜, 牛蒡, 炸菜渍, 公鱼甘露煮.🐟 平政鱼, 北海道, 配紫苏叶. 鱼味略淡, 配辣萝卜蓉加酱油, 整体味道唔错㖞, 我最怕嘅紫苏叶亦冇抢味.🐚 活北寄贝, 北海道. 爽口, 鲜甜. 近期食过最好食嘅贝类.🐟 野生𫚕鱼. 即系野生油甘鱼, 十月当造, 配四季红, 小辣, 代替芥末. 𫚕鱼入口肥美, 滑溜, 紧实.🦑 樱煮白爪鱼. 据闻师傅先帮八爪鱼按摩一小时, 再用苹果, 绿茶叶, 洋葱等材料煮三小时, 非常腍滑入味, 一流!🐚 矶煮鲍鱼. 用上新鲜鲍鱼, 煮熟之后存放15日, 入味, 够腍,

杂锦渍物
平政鱼
活北寄贝
野生𫚕鱼
樱煮白爪鱼
🐚 矶煮鲍鱼. 用上新鲜鲍鱼, 煮熟之后存放15日, 入味, 够腍, 少烟韧. 另外, 配鲍鱼肝汁, 捞饭食, 神级之作!

📖 翻查资料: “矶煮” 系日本一种煮海鲜嘅方法, 用酱汁同埋昆布慢火去炆, 不用煮太长时间, 保持肉质鲜嫩弹牙.
矶煮鲍鱼
🐟 禾秆草烧鲭鱼. 师傅由厨房攞出嚟嘅时候一浸烟味, 我钟意㖞. 讲番鲭鱼, 用紫菜包住食, 外脆, 肉汁Ok.
禾秆草烧鲭鱼
🍥 茶碗蒸, 够热够滑, 揾到鱿鱼, 味道唔错.
茶碗蒸
寿司鱼料
🍣 池鱼, 钓番嚟嘅. 肥美, 够口感, 鱼油Ok.
池鱼
🍣 北海道活带子. 𠝹到爆花, 唔算爽身, 反而少少胶口, 鲜甜, 澎湃, 赞!
北海道活带子
🍣 金目鲷. 玩炭烧, 迫哂鱼油出嚟, 油脂丰润, 加上一阵炭香味, 出色!
金目鲷
🍣 深海池鱼, 一日熟成. 第一反应系 “好入味”, 鱼味特出, 略胶口, 不俗!
深海池鱼
🐟  烧平政鱼较. 鱼皮香脆, 可惜肉质偏实, 我麻麻地.
烧平政鱼较
🍣 黑鯥. 又玩炭烧, 香口, 油脂满溢, 掂!
黑鯥
🍣 牡丹虾. 超重虾味, 口感充实, 非常胶口.
牡丹虾
🍣 中拖罗, 五日熟成. 鱼味浓郁, 铁味不俗, 惊喜之一.
中拖罗
🍣 大拖罗, 鱼较位, 八日熟成. 大拖罗当然超级肥美, 食落出乎意料重鱼味, 熟成嘅效果, 十个赞.
大拖罗
🍣 白海胆, 北海道, 富美丸水产. 份量充足, 忌廉口感, 鲜甜. 近期食过最好食嘅海胆.

📖 翻查资料: 常见嘅北海道海胆有紫海胆同埋马粪海胆. 紫海胆外壳呈黑紫色, 相对清甜, 而白海胆其实系因受精而颜色变浅既紫海胆, 肉质嫩滑而水份重.
白海胆
🍮 布甸玉子烧. 听讲加咗鱼肉, 煎嘅, 唔系焗嘅, 口感极似布甸, 有趣.
布甸玉子烧
🥣 面豉汤. 够热, 偏甜, 揾到北寄贝裙边.
面豉汤
🍰 芝士蛋糕. 用北海道牛乳制成, 饼底材料系消化饼, 唔错.
🍸 梅酒果冻. 非常清新, 十分满意.
芝士蛋糕, 梅酒果冻
🤗 总结: 环境OK, 服务殷勤贴心, 师傅主动介绍鱼料食材, 有倾有讲, 节奏舒服, 用餐愉快. 论食物, 刺身一如预期冇乜惊喜, 熟食出色, 鲍鱼肝汁超赞. 舍利偏湿微温唔酸唔咸, 比较黏身. 寿司鱼料厚身, 份量慷慨. “鮨宏” 属 “卧虎藏龙”, 用餐体验超赞, 一定再战.
平政鱼
活北寄贝