2016-06-17 3570 浏览
上星期端午节去咗沙田河畔睇扒龙舟,凑凑热闹。去到沙田,就梗系问下区内朋友有乜嘢好野食啦。 我叫系沙田长大朋友介绍一啲只有区内街坊至会识嘅餐厅,佢好快就讲出《M3》两只字。究竟《M3》会系食咩㗎呢?一于去试下。 边间餐厅喺沙角邨对面嘅花园城一期, 可以坐马铁到沙田围站行几分钟就到。 远远已经望到好吸睛嘅门牌。一入店舖装修充满怀旧味道,红色格仔枱布,播埋旧式既情歌,啱晒同爸爸妈妈嚟食, 畀佢哋怀勉一下以前拍拖既时刻。 由于我去嘅时间尚早, 唔洗排队, 不过一踏入六点半开始就坐满客人, 有心食既朋友真系要预早订位。由于我哋叫咗一个main course ,加70蚊可以多一个餐汤同甜品 , 非常经济。首先嚟嘅系热辣辣嘅南瓜汤, 南瓜打成细滑嘅南瓜蓉, 味道带甜,个人觉得如果可以加埋小小忌廉, 会令整个南瓜汤更加细滑。配埋黑醋油点意大利香草包, 令食欲提升。头盘系香辣蒜片啤酒煮蚬$138,一送上嚟就传来一阵香好香嘅蒜蓉味, 蚬肉非常之饱满肥美,饱满。食落无沙,味道亦非常之鲜甜 。啤酒汁煮得恰到好处,有酒味之余亦都唔苦。加埋芫荽同埋红椒,令味道发挥得更加淋漓尽致。食意大利野点会唔叫pizza,一于

啤酒煮蚬
食意大利野点会唔叫pizza,一于叫个意大利辣肉肠pizza$108, M3嘅批底选用薄脆嘅pizza底,咬落香脆。上面芝士味极香浓, 芝士拉丝效果满分。辣肉肠辣辣哋刺激食欲,黑橄榄味道芳香,烤过嘅三色灯笼椒好甜,更令pizza更加色彩缤纷, 加埋菠萝粒,令整个pizza更加味道更fresh。
辣肉肠pizza
第一道主菜系鲜鱿鱼墨鱼汁意大利饭$138,饭面铺满火箭菜,厚切鲜鱿鱼煎得刚刚好,外层非常香口,里面刚刚熟,唔会煎得过火。原来鱿鱼厚切嘅食法系咁特别, 平时我唔太钟意鱿鱼果种“擦胶”口感,呢度嘅大㕑将鱿鱼片处理得相当好, 令我忍唔住争食了一大片 。墨鱼汁意大利饭则保留传统意大利饭𠮶种硬度,墨鱼汁味道香浓。温馨提示:记得食完要抹嘴呀。
鱿鱼墨汁意大利饭
第二样主菜系烤美国牛柳配香煎鹅肝, 呢度主菜摆碟十分细致。牛柳七成熟带有微微嘅粉嫩,肉味浓郁, 非常juicy。香煎鹅肝入口即溶,上面配有果肉,甜甜酸酸减少油腻感。 伴菜薯蓉混有烟肉粒,口感细滑,虽然卡路里爆灯,但真系不能自拔。
烤牛柳配煎鹅肝
唔好以为跟餐嘅甜品一定好颓,甜品有好多种选择, 梳乎里, 法式焦糖炖蛋, 朱古力心太软, 基本上传统嘅西式甜品呢度都有。 今次就叫左朱古力心太软, 朱古力味浓郁且唔会太甜,一切落去就有流心嘅效果。 配埋云呢拿雪糕,一冷一热,简直系绝配。
朱古力心太软
真系意想不到系沙田围都会有一间咁抵食但又咁高质素嘅意大利西餐厅。 由前菜都甜品,每一道菜我哋都忍唔住大赞好味。唔怪之得每一晚都会高朋满座啦~
啤酒煮蚬
辣肉肠pizza