2018-06-15 128 浏览
今日放工又落咗深水埗,前两日买嘅嘢竟然唔啱,要专程走去 换另一个款,走来走去都未食饭,就系巴士站附近见到一间光猛嘅面店。仲要系比我见到最刺激嘅麻辣天然食材,重庆小面最啱我胃口,但其实我唔系食得好辣,偏偏就好钟意追求𠮶种刺激、过瘾嘅口感。一坐低闻到香气扑鼻,其他人嘅汤味好香,已经辣到系咁吞口水。我一于就叫咗碗招牌面,麻辣牛腩面。又有车仔面咁嘅形式可以自己加多几款𩠌,我就简单直接啲一碗先。我其实只系叫咗小辣,一见到门汤嘅食水已经心里面狂呼出嚟,饮咗两啖汤,果然麻而不辣,反而香气齿颊留香。牛腩炆得软腍入味,好食到不得了。有人就喜欢食饺子,钟意嘅程度系要叫两款,一款放汤,另一款要煎香佢比较脆口,一样咁好味。食完一只接一只话咁快就请碟。原来质素咁高,再叫一个小食,麻辣海蜇入口够爽,然后辣味慢慢渗透口腔,下次嚟深水埗我一定会再嚟试其他嘢食。

• 麻辣牛腩面
  • 麻辣海蜇