2010-08-30 385 浏览
冇谂过咁快又再嚟食过…按照同行意思叫返wild mushroom pizza & tomato basil spaghettini,冇另要求添加其他配菜这两款可以说得上全素,味道、质感与上次无异亦不赘言了。反而今次按同行意思lur我叫这个miso salad,即管一试!miso salad日本风味沙律(半份&跟虾$88)--里面有日本大根丝、甘荀丝、青瓜丝、包心菜丝、毛豆等,再配上有些细细粒炸到香脆的crispy,我觉得唔漏,仲很开胃。反而我喜欢的味噌落得很不经意,很轻…慢慢咀嚼会食到味噌的咸味但又不会很过份像食正餐一样。这salad就咁睇就颇多纤维,怕食蔬菜的人这个会容易接受。tiramisu$65—睇到个样都有点漏>>>靓那幅明显出自menu;敷衍那幅明显系我。其实冇谂过要在美式餐厅叫意式甜品,但无奈menu上的甜品一系热食一系一口气将热朱古力浆、焦糖浆等捞埋一齐…睇见真系头都痛。将我眼中全部最甜的都同时放埋一齐我谂我会食唔到各种甜的层次,冻饼款式所剩无几唯有怪怪咁在美式食肆食意式甜品~ORZ内馅当然有晒tiramisu必备的marsala酒、lady fi
冇谂过咁快又再嚟食过…

内馅当然有晒tiramisu必备的marsala酒、lady fingers等材料,甜品未到时我仲忐忑会唔会很难食…庆幸我俩都满意,只系因为个tiramisu内馅仲夹杂custard酱,当几种sauce捞埋一齐食其实个口感有点杰,仲要有埋dressing的vanilla sauce…哗!这种放纵开心到我傻左。诚然,爱咖啡酒味tiramisu的朋友这个美式tiramisu可能真的会令阁下不对题,不过说不上这个美式tiramisu做得差,只系d酒味几乎已融入内里的custard & vanilla sauce,要细心食才约隐约现食到酒味。平时tiramisu面层的咖啡粉说得上已被vanilla sauce淹没,当中的vanilla sauce食得出有雪糕汁底有云呢拿籽汁底,比我预期中不算漏。

食后感:
此tst LCX分店营业至31/08/2010,佢话搬分店详情留意http://www.cpkgps.com

我与同行两人笑说点解最近两次食都像材料多了份量多了…可能食剩太多物资要搬餐死。<<<纯粹我们虚构凭空想像just kidding

都系那句口渴程度系飘忽的,今次我的确口渴过上次但又未渴到像早前我有异心那段日子咁…我谂都系睇厨房心情手势。

今次2人埋单$350

食物我个人俾credit