2021-03-07
临别秋波,总要嚟一嚟 #锦寿筑地。叫咗芒果牛油果山药寿司、右口鱼群边寿司同照烧猪扒拉面 (粗面),话咁快嘢食就逐一送到。靓仔侍应好细心咁提我要食咗左口鱼先,因为块紫菜放耐咗会腍。我小心翼翼咁用紫菜包好成件寿司,然后一口将成件寿司放入口。哇!入口即溶!𠮶种嘅鱼油香味不停喺𠮶口度下,久久不散,好好食呀!食完左口鱼,侍郎随即收起只碟,跟住帮我将碟芒果寿司放喺我面前,示意进食嘅次序。果然,一啖咬入口即时成个口清新哂!芒果嘅酸味,青瓜同山药嘅爽脆,配合牛油果嘅油脂感,,完全唔使点任何嘢,成件寿司就算无肉都仿佛有肉咁,唔食过系唔知有几好食!刚好,将之前左口鱼嘅油腻味道清除哂,正可以为下一道菜色作好味蕾嘅准备。最后轮到照烧猪扒拉面。猪扒煎到脆卜卜,仲有阵炭烧味,而且好滑嫩。粗拉面弹牙,配合笋条同爽口木耳,再加埋浓郁嘅汤底,好满足!舖头做到今个月尾就暂休喇,想食就要快手卜枱了!
舖头做到今个月尾就暂休喇,想食就要快手卜枱了!