2016-11-01 956 浏览
系新闻睇到文华冰厅会系12月结业,所以肥Dee趁今日得闲梗系去试下!!其实九龙城有好多间类似冰室,文华、金华 都系食波罗油同埋常餐为主,我就中意食蛋挞(曲奇皮)同埋墨西哥包!唔讲咁多。。讲番冰厅。。点解叫冰室去到后尾既茶餐厅。。五六十年代唔系家家户户有电视,咁有D人去凉茶舖饮番杯24味,有D人就去冰室饮下冰睇下电视,个时既冰室就卖野饮,食下蛋糕(即系文华门口蛋糕店),后黎西餐厅引入,有钱就去正式西餐厅食下扒,冇钱就去冰室(咁个时开始卖既野就唔再局限饮野),开始慢慢愈来愈多,好似炒饭、瑞士汁鸡翼。 茶餐厅其实就好似香港地咁,系一个中西文化交融地方,融融下自然有佢既韵味:) 好似干炒叉烧意粉咁,又中(叉烧)又西(意粉),只要岩自己口味就得。我地下午茶时间去到,已经有好多人,但系咁好彩有位(虽然都要搭枱)。嗌左个特餐(牛油包、火腿奄列、沙爹牛面同野饮);同一份茶餐(牛油包、火腿奄列、叉烧意粉同野饮)。其实野食就都系一般一般,沙爹牛略嫌有D淡,奄列有惊喜,外面就火腿丝,呢到真系成半大块火腿!叉烧系几好味,又真系几足料饮左杯热奶茶,梗系传统个种口味,正正正!!其实廿九蚊真系抵食,系太子去其他茶餐

足料奄列
叉烧系几好味,又真系几足料
叉烧面
饮左杯热奶茶,梗系传统个种口味,正正正!!
热奶茶
其实廿九蚊真系抵食,系太子去其他茶餐厅,唔讲星级华星,好似去康年,起码都3X蚊。咁多野饮都系廿九蚊,坐得逼D但系价钱就真系合理。当然,去得个到只系为左又一间有历史既冰厅将会结业,唔知取缔佢既系另一间伪冰室定系连锁店?

临离开之际,听到个呀姐话:系啰D人挂住玩手机唔舍得走。对我地系一种反思,究竟新科技下,可能信息传播快左,但系人与人之间关系好似远左。 我地不舍小店既离开,但系人情味好似都无声无色咁离我地愈黎愈远。
餐包
沙爹牛肉面