2017-01-31 1355 浏览
𠮶日收工搭紧西铁期间,去到荃湾西时中学同学打电话黎约食饭,咁啱得闲冇嘢做系朗屏落车后,就话去食鸡煲,我就醒起系水边围对面间香辣风,店面唔大其貌不扬,感觉环境唔算好好但必须讲呢间系元朗最正鸡煲!我地两个人Order左一个细既奇味鸡煲(小辣),过左十分钟冇耐就鸡煲就上左,份量唔算好多,细Size大概就系半只鸡咁,于是又嗌咗d配菜---响铃,细薯粉,生菜...滚左冇耐食得,鸡件入晒味,啖啖肉。但我最要推介并唔系d鸡,而系煲入面d洋葱,d洋葱煮到好软,食落口有股甜味,好好食;其次好食就系d冬菇仔,细细粒一口一只,冬菇索晒个鸡煲既汁,咬落去好Juicy!正!忍唔住又追加一份生冬菇黎煲!两个人食下吹下水都食左成个半钟,个煲好惹味,煲到最后加d薯粉落去煮,煮到变软后食得,索晒d味又滑一滑,好鬼好食,饮埋啤酒真系一流!最后两个买单都系人均125蚊,唔算贵!

2017-01-12
  • 冬菇