2023-08-06
我睇三国,得出自信,能力同自负既关系。有能力既人,又相信自己,就系自信,有能力但唔相信自己,就系普通人,无能力但吹嘘自己,就系自负。见个Menu,呢间餐厅嘅老板,话开店原因系单单因为其他餐厅既食物每况愈下。先试食物,再作结论。 🍖前菜我地叫左沙律,同埋法式洋葱汤。洋葱汤真系好虾人做,又要炒洋葱,又要将牛肉变成清汤,又要睇火候,又要调味。将块焗起嘅法包,放系汤入边,完全索哂汤去个包度。其味无穷。 🍖其中一个主菜系法式油封鸭,油封鸭又系功夫野,听讲要用鸭油,慢火煮鸭腿一两个钟,等佢放凉之后凝固。要食嘅时候先至攞返出嚟煎。哩𠮶根本就系古代既慢煮食法。鸭腿真系煎得𠮶皮好薄又脆,肉质又好嫩滑。上面放嘅百里香,未食已经呼吸到果阵清香嘅味道。我个人觉得最犀利喺𠮶啲炸蒜片。唔系啖啖都食到鸭皮,但系加左蒜片就可以做到好似每一啖都系皮同肉一齐食。而且蒜片唔会过火,一的都冇苦既感觉。 🍖另一个主菜喺蕃茄忌廉蟹肉长通粉。通粉喺做到al dente 既,蟹肉份量好充足,最好味喺𠮶汁。忌廉一般冻左一定会好杰,的粉就会痴埋一旧。蕃茄就可以岩岩补充番哩个水份。然后又系香料建功,切碎左既罗勒叶,带出清香有大出口感。 🍺
🍺野饮都好有心思,佢地系先上水果茶,我谂系因为依样系由前菜开始已经可以夹到嘅饮品。佢仲用French press 壸,咁就可以完全浸泡新鲜水果,又唔会饮到渣。而我嘅红酒就系主菜之前先至上。喺最适合时机。佢哋冇讲系咪哩个原因,我自己就当系架啦。最后补充埋红酒系有挂杯,虽然唔知佢house wine睇下系咩,但系相信唔会系差嘅葡萄酒。
✨️呢间餐厅,店舖细细,冇用到好贵嘅装修,但系木台同皮凳,杯碟同餐具,仍然系比人四四正正感觉,将重点同埋成本集中喺材料同埋完成品,一啲都唔马虎。我觉得系自信嘅表现。