2023-07-24 169 浏览
餐厅摆满咗新鲜嘅海鲜,拔蚌刺身、带子、蛏子、大头虾、生蚝,仲有龙虾!我见到啲海鲜色彩缤纷,真系兴奋得唔知食咩先好。但最令我印象深刻嘅系佢哋个个新鲜得彷佛刚刚从海里爬上嚟嘅模样,真系好吸引人。坐低之后,就开始拣啲想食嘅海鲜,一啖啖蒸气弥漫,散发迷人嘅香气,令人垂涎欲滴。我地开始大快朵颐不过,话虽然咁讲,食饭嘅时候发现天气咁热,都令我地觉得有啲呃得闷。但大家应付得来,因为食嘢嘅喜悦系无法被天气所影响。象拔蚌刺身:象拔蚌肉质鲜嫩,带有微甜味,食落好滑顺。刺身切得薄薄一片,每啖都好享受,配上少许芥末同酱油,更加突显其鲜味。带子:带子好新鲜,肉质饱满弹牙,即叫即切,保持咗新鲜嘅口感。呢种鲜甜嘅海鲜,简单烫煮已经足够,唔需要太多调味。蛏子:蛏子鲜味浓郁,略带甜味。烫熟嘅蛏子肉质饱满,非常鲜美,令人难以忘怀。啖落,肉质爽口,滋味丰富。大头虾:大头虾个个都大只新鲜,质感扎实,虾肉鲜甜又多汁。不论蒸、煮或烧烤,味道都一流。生蚝:新鲜嘅生蚝味道浓郁,海水嘅鲜味一口啖落,好滋味。食落有浓郁嘅海洋气息,鲜甜而多汁。龙虾:龙虾肉质鲜嫩,烫煮后更加突显其鲜味。食落带少许盐、椒等调味,就已经足够,唔会盖过龙虾本身嘅

龙虾:龙虾肉质鲜嫩,烫煮后更加突显其鲜味。食落带少许盐、椒等调味,就已经足够,唔会盖过龙虾本身嘅风味。

真系一个难忘嘅体验,系一个值得再嚟嘅地方。

2023-07-15
  • 象拔蚌刺身