2023-08-30
今晚行完深水埗电脑商场,见到元州街有间石板烧牛肉店,门口布置好chill, 而店内装饰充满日本风情,座位空间宽敞冷气够。这里主打石烧牛肉,而唔食牛嘅都有猪、羊、鸡、鱼,每份约200g,任君选择先食沙律,配合苹果醋和胡麻酱shake埋食,好Fresh,欣赏佢地独立预先包装,干净卫生;罗宋汤酸酸甜甜好开胃,有少许牛尾肉增添肉香,仲有椰菜、红萝卜等香甜蔬菜,好味到饮左2碗;日本珍珠白饭,加埋芝麻饭素及海苔,更惹味,以上全是任食😆牛肩胛(200g)| $148上台时刚好一成熟,朋友钟意五成熟,即刻放系碟上,咁样可keep住肉汁;入口结实但完全唔韧,适合唔钟意食太稔嘅佢。跟餐配牛油粟米和薯条,新鲜炸起,好香脆和牛(200g)| $288石板上嘅和牛,发出滋滋声,热辣辣香喷喷,切落去多汁肉嫩,上面放了牛油,特别多了一份牛油香。酱汁有自家制芥末酱、黑椒汁和蒜蓉汁。店长推荐用芥末酱,既唔会抢走牛味,又可以突出和牛嘅肉味其实甜品都好吸引,不过食得太饱,真系无位放落个胃到,唯有下次嚟食过职员好有礼貌,介绍我地有咩推介之余,仲问你系咪够饱,对佢地d食物有咩评价等;对于我系ssp食饭系另一种体验
石板上嘅和牛,发出滋滋声,热辣辣香喷喷,切落去多汁肉嫩,上面放了牛油,特别多了一份牛油香。酱汁有自家制芥末酱、黑椒汁和蒜蓉汁。店长推荐用芥末酱,既唔会抢走牛味,又可以突出和牛嘅肉味 其实 甜品都好吸引,不过食得太饱,真系无位放落个胃到,唯有下次嚟食过