2023-09-19
#串Grill #sorriso_油尖旺区-因为出面逐串买串烧都好贵,呢间串烧放题我bookmarked左好耐,有次walk in广华街旧铺冇位🥲,所以去食嘅话一定要打电话book位,$198/位另有加一有啲串烧铺个炉会较到好细火,但我地两个人两个钟都食到120串,就知道个炉都烧得好快,要回本其实唔难,饮品方面有鸿福堂、豆浆、基本汽水,仲有零卡零糖嘅ooha😚餐厅供应好多唔同款嘅串烧,我就一次话过打哂出嚟啦,而个炉可以一次过放到13串,只要对准齿轮位就会自动转,令到串烧可以平均受热,我觉得餐厅最有良心嘅地方系会有个表写明每项食材嘅烹调时间,等我自己衡量要烧啲咩🍢猪:猪肉眼、猪五花、猪肩胛、猪大肠猪五花肥瘦平均,好有油香,猪肩胛好多肉汁🍢鸡:鸡肾、鸡翼、鸡软骨、鸡皮、鸡卷肉鸡肾鸡翼系单骨鸡翼,所以都唔会烧好耐特别推介鸡卷肉、鸡皮脆口带油香🥴🍢牛:M6和牛牛柳、纽西兰牛西冷、牛舌牛西冷、牛舌咬落去有口感同肉汁,牛柳配烧肉味都好香,调味自己可以落多少少🍢海鲜:蚬肉、鲭鱼、多春鱼鲭鱼咁啱卖哂,蚬肉冇壳烧得好方便,多春鱼大大条好香好好食,劲推介🍢丸:鱼片头、墨鱼丸、贡丸、鱼蛋、虾卷、鱼肉年糕、烧
🍢猪:猪肉眼、猪五花、猪肩胛、猪大肠
猪五花肥瘦平均,好有油香,猪肩胛好多肉汁
🍢鸡:鸡肾、鸡翼、鸡软骨、鸡皮、鸡卷肉
鸡肾鸡翼系单骨鸡翼,所以都唔会烧好耐
特别推介鸡卷肉、鸡皮脆口带油香🥴
🍢牛:M6和牛牛柳、纽西兰牛西冷、牛舌
🍢海鲜:蚬肉、鲭鱼、多春鱼
🍢丸:鱼片头、墨鱼丸、贡丸、鱼蛋、虾卷、鱼肉年糕、烧卖、猪肉丸
烧卖、墨鱼丸、鱼片头烧得好香,烧卖大大粒、墨鱼丸烧得劲香,特别推介鱼肉年糕,即系台湾嘅麻吉烧,可以食到鱼肉同拉丝年糕
🍢肠:芝士肠、厨师肠、台湾肠
肠类我系咁encore, 芝士肠同厨师肠同烧烤嘅一样,表皮薄脆、劲有口感,台湾肠唔会好咸、黑椒味浓
🍢甜:棉花糖、菠萝、鸡蛋仔
棉花糖大大件上、自转烧得好平均,菠萝非常消滞、唔会太淋,鸡蛋仔好特别、薄脆得嚟有焦香嘅味🌕
🍢羊:羊肉卷
有少少膻味,加孜然粉啱啱好
🍢菜:豆卜、翠玉瓜、车厘茄、冬菇、日本甜薯、秋葵
特别推介豆卜、翠玉瓜同日本甜薯,薯仔细细粒烧得好快,翠玉瓜好消滞,豆卜烧完卜卜脆好似薯片咁
#sorriso_旺角 #sorriso_油麻地 #sorriso_九龙
📍【串Grill 自助烧烤专门店】💛 @grill.hk
旺角弥敦道558-560号誉发广场7楼
🕑Mon to Sun 12:00~0:00
本身有2间店,而家执剩1间🥲
#foodie #foodiehk #hkeats #黄店 #黄色经济圈 #黄店推介 #不专业食评 #打卡 #相机食先 #黄店地图 #食好西 #食评 #852foodie #吃货 #yellowshop #foodstagram #foodphotography #良心小店 #旺角黄店 #九龙黄店 #油麻地黄店 #串烧