2019-10-20
葵芳 Simply Life 位于新都会5楼,位置方便,环境舒适,旁边系大玻璃,灯光偏暗,适合情侣或者想静静地食野嘅你🥰提供的菜式多样化,由all day breakfast 到light meal 嘅沙律或者饱肚啲嘅意粉,应有尽有!汤同饮品就要另外加钱。打头阵嘅系南瓜汤,口感绵细creamy,南瓜味浓郁。正如题目所讲,simply life 嘅手制意粉系一大卖点,所以我今次就试咗慢煮肉碎手制阔条面~手制阔条面比坊间常见嘅阔条面幼,但口感依然,更烟韧,令我停唔到口。而慢煮肉碎令菜式的味道更丰富,齿颊留香。美中不足的是肉碎同阔条面的比例唔平均,以至于食到最后剩低肉碎,而净食肉碎又太腻,令菜式稍为减分。最后系是日果茶—蜜桃红茶!蜜桃的清爽十分适合为晚餐作结,中和前面菜式的味道。整体而言,Simply Life 性价比高,款式多而且环境舒服!
打头阵嘅系南瓜汤,口感绵细creamy,南瓜味浓郁。