2022-01-18
元朗站📍万里缘盆菜专门店-招呼朋友黎屋企又唔想煮,盆菜系一个好选择。细细个唔中意食,觉得好老土,而家大个左反而珍惜同屋企人、朋友围著食盆菜嘅感觉🤓川味香辣盆菜-细盆6-8人份($850)从来未食过川味盆菜,咁岩朋友全部食得辣,当然要辣辣佢🌶盆菜有以下材料:秘制香辣猪手、川味口水鸡、香煎辣海虾、麻辣鱿鱼须、特制辣鱼蛋、香酥芋头条、开胃莲藕片、加拿大豆卜、酱香猪皮、火辣支竹同埋甜辣萝萄。加热个盆菜个阵已经闻到香辣味😋辣度岩岩好,一开始唔会太辣,照顾到食少辣嘅朋友,不过滚滚下就越嚟越辣,食大辣嘅朋友一定好happy😂张相有鲍鱼仔,系自己后加罐头鲍,成个盆好似丰富晒🤣虾同鱿鱼都好爽口,猪手炆得好腍好入味,夹起都离骨(不过有毛😷,要改善下)。口水鸡都滑身,再辣d仲正。莲藕爽口解腻,猪皮同支竹大大块又入味,最抢手系鱼蛋🍢(食落爽口弹牙,疑似系学利鱼蛋🤩)。豆卜、萝卜同芋头建议最后先食,会比较入味😎我地7个人食呢个盆都系净少少,份量岩岩好,用d汤底渌菜同菇都好惹味🤪最后仲加左个鸟冬😙整体黎讲,味道一流,但𩠌菜就唔会好似新年果一款盆菜咁,有鲍鱼、海参等等嘅名贵食材。不过对于我地黎讲,呢款盆菜仲岩口味,
川味香辣盆菜-细盆6-8人份($850)
从来未食过川味盆菜,咁岩朋友全部食得辣,当然要辣辣佢🌶
张相有鲍鱼仔,系自己后加罐头鲍,成个盆好似丰富晒🤣
整体黎讲,味道一流,但𩠌菜就唔会好似新年果一款盆菜咁,有鲍鱼、海参等等嘅名贵食材。不过对于我地黎讲,呢款盆菜仲岩口味,冇咁腻😛
另外,呢一间系盆菜专门店,唔系新年先忽然做盆菜,系元朗屹立多年,信心保证👍🏻