2023-10-23 63 浏览
香港人食鱼(唔计刺身)既习惯系一般系酸菜鱼,粟米斑块,或者去饮𠮶啲大条鱼。原因好简单,无骨又唔腥。细条嘅鱼,我基本上食唔到,真心佩服啲人选骨咁犀利。今日选嘅餐厅个名虽然叫小鱼儿,但好彩都系大条鱼。 🍖 我地拣左海鲈鱼,个menu既介绍系系条鱼嫩,厚,实,而我觉得佢嘅制作方法应该系好似一夜干嘅形式,先预先处理左条鱼,再烤条鱼,最后连汤上来嘅时候,鱼嘅外皮同d肉就唔会散,而且可以成块成块咁夹出来。所以图文双符。我地拣左小麻小辣,一路煮一路食,鱼肉嘅味道亦都因而有所变化。我地又叫左黄金组合,即系四种蔬菜,用同样方法煮,蔬菜就更加能够索哂的味。所以喺上街嘅配搭选择。不过宝物沉归底,最正竟然系入面嘅青瓜同埋红薯粉。青瓜肉已经浸到好林,咬落好似饮左啖汤咁,精华都渗晒出来。 🍖我地仲拣左炸巨型大鸡肶,虽然同小鱼儿唔喺好关系,但系出奇地好食。鸡肶黎讲,呢一种比面大既港式鸡肶,一定系全世界最好。而且佢外皮好脆,我系用餐前先食左几啖,食完鱼再食埋剩低𠮶啲,依然可以保持到皮脆肉嫩。无得顶。 🍺食麻辣嘅最佳配搭,呢度都有。啤酒,不用多讲。我仲有龙凤可乐,咸柠檬同新鲜柠檬嘅配搭,清热下火。又可以解到辣。 ✨️顺带

✨️顺带一提呢度有大电视睇波。下次要叫多几个朋友睇英超先得。