呢间有得自己煮嘅大阪烧店开咗嚟香港,点都要带爸妈嚟玩一次!之前开张过咗一排试过打去book位食夜晚,已经话book到几个月后先有位😱今次长假期想嚟食,一于试吓午市一开舖就去排,睇下食唔食到!公众假期开11:30,心谂放长期应该唔多人肯咁早起身去食饭,我地11:30准时到达,见到已经好多人排紧队等食第一轮😱攞咗14号飞,但眼见全间餐厅得十几张枱,餐厅要求90分钟交枱,以为要等个半钟食第二轮,好彩等咗一阵最后有叫我地入座。Order咗两个大阪烧(道顿崛特选御好烧&富士山),一个有面,一个多肉,除咗大阪烧,仲有烤肉,我地再试埋上级牛肋肉同牛舌,烤肉ok,个人觉得牛舌腌得好味d。等咗好耐,今餐嘅主角嚟啦🤗!每张枱附有说明书教客人跟住步骤煮,亦有QR code可以上网睇示范短片,我阿爸阿妈成餐饭就系成日睇张说明书惊唔识整😂!跟足步骤结果都算容易,第一个饼整得比较大,当要反转个饼煎嘅时候,镬铲唔系大,所以有难度,好易烂😅。第二个有经验,将材料整个细d厚d嘅饼就易少少反转啦!实在太好玩啦,完成后可随意加酱汁、沙律酱、鲣鱼粉同海苔粉,味道亦真系好好味😋!最后再加个厚身pancake做甜品,食落好似蛋饼

等咗好耐,今餐嘅主角嚟啦🤗!

1975 浏览
道顿崛特选御好烧
富士山
最后再加个厚身pancake做甜品,食落好似蛋饼,加埋cream一齐食好香!
呢餐两老玩得好开心,但其实90分钟呢个时限,我觉得一枱四个人时间好赶急,第一次嚟帮衬,坐低睇完餐牌拣得嘢食嚟,再研究吓点煮,今次我哋拣嘅大阪烧每个要煮起码15分钟(pancake就快少少),再要时间食,心谂如果四个人各order一个饼煮,可能已经过咗时限啦,不过我明白呢间餐厅真系好多人帮衬,因为食紧嘅途中已见好多人喺出面等紧位😜

食物好味又好玩,家人临走已经讲定要第日嚟食夜晚😆

2017-04-15
道顿崛特选御好烧