2019-04-07
一直都想自己整大阪烧,今日终于有机会喇!旺角T.O.P.商场新开无几耐,但系客人如潮。今日约埋朋友去玩餐饱!首先点左两款小食—杂菌、牛舌。炒杂菌好香口。上桌前已经煮好,不过食之前兜一兜热更美味。用大量蒜头爆香,加少少盐已经好入味。至于另一款小食—牛舌,放上微微冒烟嘅烤盘,厚切嘅牛舌轻轻一烤就熟了。7成熟刚刚好,烤太耐会易㶶啊!处理完牛舌,烤盘会剩余少许牛肉嘅汁水,用黎煎洋葱、蛋、芽菜等配料最好不过。轮到主菜大阪烧,拣左芝士豚平烧,只系$55,性价比高,又平又好味。厨师用一层薄薄嘅蛋包住豚肉,夹杂住厚厚嘅芝士,夹起会有拉丝嘅效果,好邪恶。虽然话就话系自己烧,但大部分款式都系预先煮好,啱晒我呢个懒人,唔虽要好识控制火喉,想玩下过下瘾又可以放上pan烧一烧,好玩又好味。