2019-07-03
自从系澳洲食过热石牛排念念不忘!唔好问我点解系澳洲,但总之一直想揾返专食热石牛排既餐厅,香港终于开左,仲要有好几间分店,我就嚟到美食集中地深水埗既分店,避开左繁忙时间,晚上八时半先到,但餐厅依然爆棚!餐厅内外一入到去就会见到部自助购买机,唔洗惊唔识用,可以请教店员,比现金找现金好方便。食物选择只系供应牛肉,分别系牛肩肉眼、牛肋骨排、西冷、牛柳、日本和牛,再分gram数,选择简单。自助区(汤、米饭、前菜沙律)有牛肉汤、米饭、前菜沙律任饮任食,亦有调料区。牛肩肉眼 $80(180g)食物好快上枱,店内有贴介绍指牛肉都系煮至一成熟放上热石比客人自己根据自己既喜好煮至适合自己既熟成度。180g岩胃口比较细既女仔,份量不多,我煮至两面都微焦就切开再煮至约五成,牛肩肉眼好松化!牛味亦颇浓,冇渣冇筋,以$80嚟讲好抵食!牛肋骨排 $100(200g)因为系牛肋骨排,连骨比较大件,呢个有啲失望,因为比较难咬同有筋,肉质一般,相比之下牛肩肉眼好食好多。用$80食到热右牛肩肉眼,肉质仲要不错,加埋有自助区,好抵食,餐厅用自助形式亦好有日本既感觉,难怪咁受欢迎!
餐厅内外
食物选择
自助区(汤、米饭、前菜沙律)
有牛肉汤、米饭、前菜沙律任饮任食,亦有调料区。
牛肩肉眼 $80(180g)
牛肋骨排 $100(200g)