2020-02-29
我地每次restaurant week 都会拣餐厅试,今次就拣咗呢间法式小餐厅,午餐为$148加10%。前菜有2款,冻蘑菇risotto同红萝卜姜汤;主菜有3款,salad、炖牛肉配薯条同煎鱼柳配salad;甜品有2款,朱古力焦糖雪糕同啤梨芝士mousse。除咗salad,我地点了每款各一。Risotto尚算creamy,冻食感觉冇咁漏。而汤因为有姜,所以少少辛口,西汤有姜,但原来都几夹。炖牛肉汁浓炖得好入味,可以捞饭或意粉😝当然配薯条都好好。至于煎鱼柳,正常,但反而好喜欢佢𠮶个汁,好似Minestrone Soup咁,好好味😋到甜品了,先食啤梨芝士mousse,清新既甜,啤梨配芝士好夹,唔会漏,而朱古力蛋糕就好浓好漏但好好食,配埋我叫咗杯 cappuccino (普通但个foam做得好好),绝配!餐厅位置优静,以$200一位来说,不错的lunch选择!走既时候见到有几个外国人坐系室外类似d沙滩椅上饮酒淡天或看书,好优闲及好有外国feel!