2021-12-16
📍 616牛肉火锅专门店第一次食616就系试午市先有嘅小火锅,一人一锅岩岩好,个日入座嘅客人全部都有嗌一人一锅,好受欢迎~🍽食物:午市小火锅套餐$78同屋企人食嗌左4个小火锅,分别可以拣汤底、肉同饭/公仔面/乌冬,以下系我哋拣嘅汤底:👍🏻理想点鲜+俄罗斯金花趾呢个嘅摆盘系最靓😂汤底用牛腩同牛骨熬出嚟,好有鲜味,同火锅料好夹~ 金花趾冇乜脂肪同埋有牛味 👍🏻熔岩沙嗲汤+滑尾龙沙嗲汤好香嘅花生味而且会愈煮愈浓,仲有粒粒花生碎,渌牛肉真系好正,唔怕重口味嘅真系要试下!最后加公仔面系绝配🤤滑尾龙就系牛嘅后腿肉,所以比较靭,但有肉味搭救👎🏻鲜牛油麻辣汤+俄罗斯封门柳麻辣汤底最唔推🥲净系得辣油嘅死辣,食唔到其他香料味,仲愈滚愈辣,连麻既感觉都冇,连食材嘅味都食唔到,最后要过水先食到😂封门柳牛味好浓,可惜跟错汤底🥲👉🏻青花椒辣汤+牛驼峰有啲似酸菜鱼嘅汤底,愈煮会愈辣,仲有啲酸菜一齐滚,味道唔会好咸,但系味道比较单调冇乜特别。牛驼峰嘅雪花比较多,食落都比较淋入面都有固定嘅料:娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、蛋饺、熟帆立贝、牛丸、贡丸配料味道都系正常,我最中意蜂巢豆腐,可以索晒汤底嘅味道~👍🏻匙柄 $48上到嚟
🍽食物:
午市小火锅套餐$78
👍🏻理想点鲜+俄罗斯金花趾
👍🏻熔岩沙嗲汤+滑尾龙
👎🏻鲜牛油麻辣汤+俄罗斯封门柳
👉🏻青花椒辣汤+牛驼峰
配料味道都系正常,我最中意蜂巢豆腐,可以索晒汤底嘅味道~
👍🏻匙柄 $48
上到嚟即刻俾人瓜分左影唔切相😂好彩都有close up,牛味好浓而且脂肪唔多得黎佢又做到好软淋,食落去应该唔会系用咗梳打粉那过啲肉,可见品质方面好好,难怪个个嚟到都会嗌,我觉得系咁多款肉入面最好食个只
👉🏻菊花桂圆露 $15
为左解辣而嗌都系冇影到相😂好似一般菊花茶,唔算好甜
酱料 $10/位
⛩环境
👉🏻本身睇张枱都几大,但叫左一人一锅之后发觉都几迫😂不过晚市打边炉应该还好
👉🏻环境阔落,灯光都好光猛,不过地下有啲痴痴地扣分
💁🏼♀️服务
👉🏻员工上菜前会介绍菜式,服务态度正常,唔会话特别好笑容
👉🏻系酱料区隔离有水壶自助斟水,涷热水都有
📝总评
一人一锅够方便唔洗争食😂而且价钱合理,散嗌仲有折头都算几抵食~今次试晒咁多汤底,理想点鲜同沙嗲汤真系最出色👍🏻 如果encore我都会嗌返呢2款~ 再试匀唔同部位嘅牛🤤
👛人均消费 ~$90(冇加一)
⏱冇限时