2018-05-17
兆万出名多食肆,好几间我都食过了,今日带 friend 食新野,就系呢间壹蒸锅了。佢既特色系好大盘的十种八种时令海鲜用蒸笼来煮,然后D精华就会滴落去粥底。咁个粥咪自然好够鲜甜啰!你睇,盘海鲜都好壮观架!真系见到都流口水。每个枱面都会有个计时器,蒸十分钟便食得了。鲍鱼,紧紧熟,唔韧又好鲜味。我加左D自制辣酱上去,份外惹味。龙虾身就啖啖肉,龙虾头就爆多膏,都系啱啱好熟,好鲜甜好得噃!元贝够大只,又入味,但是煮得耐左少少,影响口感。蛏子都over 左,一般啫⋯⋯其实将不同海鲜放入去一齐蒸,都真系会有此问题,要谂谂点解决㖞。蒸蚝多蒜蓉够肥美,有海水鲜味。食左咁耐,其实呢D只不过系头盘咋!佢仲会有一张蒸品或配料可以无限追加,食到几多就睇你个胃有几大啦!龙虾头我留返来煲粥,因为贪佢够多膏。之后我地就随便 order 左D牛肉呀、虾呀、蚬呀、菜呀之类,加晒入去就ok 了。我就整左碗自家制牛肉蚝仔龙虾粥,十分满意。飮品同甜品例如雪米糍同雪条都是任食的,埋单二百头,食足两个钟,好满足。
元贝够大只,又入味,但是煮得耐左少少,影响口感。
蒸蚝多蒜蓉够肥美,有海水鲜味。
食左咁耐,其实呢D只不过系头盘咋!