2012-05-06 562 浏览
公司o既前线同事搅team building,我有幸被邀请参加。平时去长洲通常系中环搭新渡轮,但我今次就坐公司o既靓游艇出海。我地一行廿个同事,去到酒楼坐低,酒楼侍应叫我地先去附近街市买海鲜,佢地跟住会帮我地煮。我地当初以为长洲会有海鲜街之类卖海鲜,好似西贡咁,可能地方太细,所以只有系街市度买海鲜。街市卖海鲜都系得几档,真系海鲜价,唔知乜价钱。白灼虾好鲜甜,好新鲜,又大只,我最钟意食虾,真系要多谢秘书小姐拣得好。椒盐濑尿虾,平时我多数唔食,因为食得好麻烦,真系唔多识食。但今次同事教同濑尿虾做按摩,果然同只虾做完按摩后,好容易就将一条虾壳剥出黎,好食同好甜。豉椒炒蛏子,虽然蛏子好食,但D辣椒好辣,辣到盖过晒蛏子D鲜味,所以都几浪费D蛏子。蒜茸炒白菜,味道都系一般,同平时食开都系差唔多。侍应话D白菜系长洲本地菜,真系自家菜,认真够晒新鲜、健康。蒸鲜鱼真系好新鲜,啖啖肉,鱼骨唔算多,而且蒸得火喉恰到好处,冇话蒸耐左。赞酥炸豆腐就真系好一般,见到张相得一半份量,因为我系同事起筷前唔记得左影相。冇乜味,似食炸豆腐卜咁。蒜茸粉丝蒸扇贝,落得太多油,本身扇贝系比较清淡o既海鲜,D油盖晒D鲜味,而且睇

白灼虾好鲜甜,好新鲜,又大只,我最钟意食虾
,真系要多谢秘书小姐拣得好。
白灼虾
,好食同好甜。
椒盐濑尿虾
豉椒炒蛏子
蒜茸炒白菜
蒸鲜鱼
。冇乜味,似食炸豆腐卜咁
酥炸豆腐
蒜茸粉丝蒸扇贝,落得太多油,本身扇贝系比较清淡o既海鲜,D油盖晒D鲜味,而且睇落好油腻咁
。粉丝虽然系平,由呢间餐厅落得好少,完全冇靠粉丝吸D蒜茸同油。唔掂!
粉丝蒸扇贝
酥炸芝士虾球,o岩o岩炸好就上碟,好松脆,因为太热,所以要小心D食。但我食唔到虾味,似系雪藏虾球果种,都系一般啦!
酥炸芝士虾球
招牌炒饭有蛋白、菜粒、蟹籽等,炒得唔错,D饭都炒得好干身,有D似轻量版o既杨州炒饭
招牌炒饭
豉油皇炒面就好一般,见到张相得一半份量,因为我系同事起筷前唔记得左影相
。当然系海鲜饭店都唔可以同粥舖o既炒面相比,净系可以话入到口,冇乜味。
豉油皇炒面
整体系讲,烹调尚可接受,最紧要系够晒快有得食先至系最可取!
2012-04-21
白灼虾